úterý 13. prosince 2011

Kelímkový systém

V tomto příspěvku bych chtěla objasnit, proč v receptech až tolik neřeším, jestli se tam má dát 100 ml mléka nebo 150 ml, jestli si mám nachystat půlku balíčku těstovin nebo celý. Používám totiž kelímkový systém.
Kelímkový systém zní možná trochu věděcky, ale je to takový způsob stravování a uchovávání potravin, který kdysi dávno vymyslela moje mamka a jak už to tak bývá, já jsem to od ní převzala a praktikuji také ve své rodině.
Vzniklo to vlastně ze dvou důvodů - jednak, že nás nebavilo denně vařit a druhá věc, když už jsme teda vařily, tak jsme zase neuměly udělat jen přesně dvě porce a většinou nám toho dost zbylo. Dvě proto, že pro chlapskou část rodiny jsme vařily většinou jiné menu. Někdo by se mohl možná divit, proč vařit denně, však ve škole, v práci jsou přeci jídelny ne? My jsme si s mamkou od určitého věku vařily obědy samy, pač jsme byly furt na nějakých dietách a taky nám ani veřejné stravování občas nedělalo dobře na zažívání. Ne že bysme byly nějaké fajnovky, právě naopak, chutná nám vše. Ale většinou jsme po takové stravě víc přibíraly, nebo jsme byly nafouklé, pálila nás žáha, atd.
Takže v čem spočívá náš kelímkový systém a jak funguje?

Nejprve si musíte nashromáždit dostatek kelímků - nám se osvědčily 500 g kelímky od Ramy, Perly, Alfy nebo jiného rostlinného másla. To jsou ty naše kelímky. A poté když vařím nějaký oběd a zbyde mi, tak si ten zbytek jídla dám zamrazit. Já teda většinou už vařím tak, že si schválně koupím víc masa a vařím už zrovna víc porcí. Má to spoustu výhod, jestli vařím 2 nebo 4 porce, zašpiním stejný počet nádobí. Navíc jestli peču dvě kuřecí stehna nebo čtyři, tak to taky výjde na stejno, takže je to i ekonomičtější. Další výhodou je, že nemusíte vařit denně. A když to takto provozujete po delší dobu, tak máte v mrazáku různé druhy jídla. Takže občas když fakt nemám chuť vařit, tak se manžela pouze zeptám, dáš si tohle, tohle nebo tamto? :-)
Jedinou nevýhodou je snad jen to, že se tak nedá zamrazit vše, např. brambory.
Toť vše. Co vy na to? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat