neděle 29. dubna 2012

Dětské muffiny aneb mlsání pro nejmenší děti

Když vidím toho našeho skoro desetiměsíčního synka, jak by pořád ochutnával to, co máme my velcí, tak mě napadlo, vymyslet mu nějakou buchtu, kterou by mohl i on. A tak vznikly dětské muffiny, do kterých jsem dala samé povolené ingredience.
Ale než se dostanu k samotnému receptu na muffiny, ráda bych věnovala tomuto tématu trochu víc pozornosti, než je mým zvykem. Tento příspěvek sepisuji hlavně pro naše nejmenší děti, tedy myšleno samozřejmě pro jejich rodiče. 



Nejprve bych chtěla něco říct o mém přístupu ke stravování dětí. Nejsem příznivec extrémních směrů jako např. vegetariánství, veganství, makrobiotika a jiné. Sama nic takového nepraktikuji a nebudu to ani zkoušet na svých dětech.
Své dítě jsem plně kojila 6 měsíců, teď je našemu malému skoro 10 měsíců a stále ho kojím.
Při zavádění příkrmů jsem nejvíce postupovala dle paní Mrázkové, dále se mi líbila publikace Bio i nebio zdravá výživa od Jaroslava Foršta a taky jsem se mrkla občas na stránky http://www.maminkam.cz/. Dostali se mi do rukou i jiné publikace, ale většinou byly na mé gusto vedeny příliš do extrémů. Od pediatra jsem bohužel moc zásadních rad nedostala, pouze letáčky od různých firem, které si samozřejmě prosazovali velmi nenápadně hlavně svoje produkty a potažmo zvyšování svých obratů že. Takže jsem se snažila zapojit tak nějak můj selský rozum, který může být odlišný od selského rozumu někoho jiného. :-)) Toť na vysvětlenou. A nejsem žádný nutriční specialista či něco takového, aby to někdo zase nebral za svaté. :-)

Jenom krátce shrnu moje zásady stravování pro děti do jednoho roku:
  • nepoužívám bílý cukr, když už sladit, tak maximálně hroznovým cukrem,
  • med do roku věku vůbec,
  • nesolím,
  • nekořením,
  • důkladně čtu etikety výrobků (často je v tom spousta šílených surovin, včetně spousty cukru nebo soli),
  • maso ano cca od 7. měsíce,
  • zakysané mléčné výrobky od 9 měsíců (začala jsem kvalitním bílým jogurtem - buď různé BIO varianty nebo Hollandia nebo Jihočeský od Madety - ten chutná nejlíp, ale pouze bez té ovocné složky naspodu),
  • vaječný žloutek od 7. měsíce,
  • bílek až od jednoho roku,
  • lepek od 7. měsíce a hlavně ještě stále kojit (u nekojených dětí se lepek asi dává dřív),
  • pevnou stravu zkoušet od 9. měsíce,
  • kravské mléko - do roka věku je u nás tabu, od roka ho budu dávat do pokrmů, jako samostatný nápoj ale až od 2. roku věku,
  • voda - od 6. měsíce používám vodu z vodovodu (u nás je kvalitní), co já vím, jak jsou ty kojenecké vody skladované, do roka věku ale zásadně převařuji,
  • citrusy do roku věku vůbec,
  • černý čaj, zelený čaj do roku věku vůbec,
  • do roku věku nedávám tvaroh,
  • atd. vše se nedá jen tak v kostce shrnout, ale většinu toho naleznete právě na stránkách www.kojeni.net - já jsem tady zdůraznila jen to, čím se snažím řídit já a aby moje recepty byly pochopitelné, aby si někdo třeba neříkal, proč jsem dala zrovna hroznový cukr a ne jiný, proč jsem nedala celé vejce, ale jen žloutek atd.

A ještě moje dosavadní poznatky:
  • dětské chutě jsou hodně odlišné od těch našich dospěláckých - co velmi chutná mně, nemusí vůbec chutnat malému, co mi připadá dosti nechutné, tak na tom si malý pochutnává,
  • taky se dětské chutě často mění - co malému napoprvé nechutná, tak za týden už to papá v pohodě, naopak co vždycky jedl, tak naráz mu může přestat chutnat,
  • první měsíce zavádění příkrmů může být strava klidně jednolitá, ať si dítko zvyká postupně, už tak je to z mléka velký šok a náš malý to ze začátku špatně snášel,
  • a na další zajímavý poznatek si momentálně nemůžu vzpomenout, tak snad příště... :-)

Zdravé sušenky pro děti, kterým dávám zelenou:

Jablečné BIO Kačenky se špaldovou moukou
vyrábí Biopekárna Zemanka - koupíte v DM drogerii nebo v některých prodejnách zdravé výživy
Výhodou těchto sušenek je, že neobsahují žádná kypřidla, jsou ze špaldové hladké mouky, slazeny pouze rýžovým sirupem a sušenými jablky. Našemu malému moc chutnají.
Cena cca 40 Kč/100g.


Sušenky od Hero Baby - vanilkové nebo banánové - koupíte v různých obchodních domech (např. Tesco, Interspar atd.) a taky např. v DM drogerii - aspoň na těchto místech jsem je koupila já.
Složení těchto sušenek už představuje dlouhý seznam, jsou v nich kypřidla. Ale jinak nepřislazované, pouze čistými ovocnými šťávami a velmi dobré a rozpouští se rychle na jazyku. Jsou obohaceny různými vitamíny a hlavně všechny použité suroviny jsou v BIO kvalitě.
Cena cca 45 Kč/125 g.


Ceny těchto sušenek jsou určitě vyšší než nebio, ale takové malé dítko jich zase tolik nesní. A do roku věku bych na dětech teda moc nešetřila. A ty sušenky od Hero Baby se dají občas pořídit v akci.
Každopádně se brzy chystám upéct domácí sušenky pro děti. Ale to až jindy.

Tak a tady už jsou slibované muffiny pro děti.

Suroviny:
1 hrnek = 200 ml, na 12 klasických muffinů nebo 24 menších muffinů
  • 1 hrnek kukuřičné hladké mouky,
  • 1 hrnek pšeničné hladké mouky,
  • 1/3 hrnku hroznového cukru (glukózy),
  • 1 a půl kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva,
  • 15 g - 50 g másla nebo 3 PL rostlinného oleje,
  • ovocná přesnídávka bez přídavku cukru (nebo domácí pyré),
  • 1/2 hrnku jablečné šťávy bez přídavku cukru,
  • 1 žloutek.

Většinou nezvládám ještě fotit suroviny na své recepty. Ale protože je to tentokrát recept pro děti, dala jsem si tu práci a moje použité suroviny jsem aspoň našla na různých webových stránkách a dala je do této koláže níže.
Od Babylove jsem použila přesnídávky - jablko s banánem a jemné jablko a taky jablečnou šťávu.
Kukuřičnou mouku jsem použila v biokvalitě, hladkou bohužel obyčejnou, hroznový cukr v biokvalitě jsem ještě nikde nesehnala.
Kypřící prášek je od firmy Bio a Nebio, kupuji v prodejně ZV. Másla Dr. Halíř dle dTestu dopadlo velice dobře. Takže za dobrou cenu výborná kvalita. Vajíčko mám bohužel nebio. Občas se k nám ale dostanou vajíčka od manželovy babičky a to jsem potom nadšená. Žloutky jsou opravdu žluté, prostě ty domácí slepičky se mají báječně. :-)



Postup:
  1. Nejprve si smícháme všechny suché suroviny - mouky, cukr, prášek do pečiva.
  2. Pak si v míse rozšleháme mokré suroviny - žloutek, přesnídávky, jablečnou šťávu, rozpuštěné máslo nebo olej.
  3. Mokré suroviny přilijeme do suchých a důkladně promícháme.
  4. Muffinovou formu si vymažeme máslem a naplníme těstem.
  5. Předehřejme si troubu na 190 stupňů a pečeme asi 30 minut.


Jinak závěrem musím říct, že muffiny jsou takové nemastné neslané, takže dospěláka asi moc nepotěší. Náš malý je jedl, ale prostě rohlík je rohlík, na něho žádný muffin nemá. I když ten muffin byl sladší než rohlík.
A možná to bylo i tím, že klasický kynutý rohlík se rozplyne na jazyku, tento muffin je malinko tvrdší, ale i takové malé dítě ho zvládne pokousat.

Tip na zlepšení muffinů pro dospělé:
  • přidat více oleje,
  • přidat 1/2 hrnku sekané čokolády nebo 1/2 hrnku sušeného ovoce.

Otázka pro všechny: Jste příznivcem některého extrémního typu stravování (např. vegetariánství, makrobiotika) nebo třeba nejíte nějakou konkrétní potravinu?

Otázka pro ty, co už mají děti: Jaké sladkosti a v jakém množství dopřáváte svým dětem? Cokoliv a kdykoliv si řeknou? Nebo máte stanovená pravidla?

12 komentářů:

  1. Pěkný článek i recept. Já vyznávám domácí a celkově kvalitní stravu, zde je mnohem důležitější kvalita před kvantitou. A je už jedno zda je někdo vegetarián nebo makrobiotik, jen žadné extrémy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :-)
      tu domácí stravu taky upřednostňuji, jen je občas náročné pořád něco vařit a vypékat... :-) ale dávám třeba přednost domácí zelenině a ovoci, moji rodiče nás zásobují kdečím a jsem za to ráda...

      Vymazat
  2. jé to je super, že přemýšlíš nad tím, co dáš děťátku, když kolikrát vidím, co maminky cpou malým. Máme v rodině mimčo, tak mu taky kupuju ty kačenky :-) Jinak k otázce, vyhýbám se bílé mouce, cukru, rostlinným tukům, výrobkům se zbytečnými přidanými látkami. Prostě pokud možno, co nejprostší potraviny. Takže radši koupím bílý jogurt a přidám ovoce, oříšky, med. Když už sladkost, tak hořkou čokoládu nebo si vyrobím doma a vím, co obsahuje. to je tak ve zkratce, co mě napadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky nemám ráda, když výrobky obsahují milion éček, barviv, podivných zahušťovadel a vůbec všechno možné chemické, občas je teda náročné sehnat i nějakou tu základní potravinu, aby nebyla ničím nastavovaná...

      Vymazat
  3. Kivi, my naštěstí nemáme žádný problém se stravou. Monička je ještě malá a moc si nevymýšlí. S Anetkou je to horší, nejí hrášek, čas od času nejí mrkev a žádné nové věci, takže s ní je potíž. A taky ani jedna moc nejí sladké moučníky, ale sladká jídla (palačinky, ovocné knedlíky, buchtičky s krémem) zase ano.

    Když byla Anetka malá, nekupovali jsme žádné čokolády a tak. Když dostala od babičky, tak jsme to s manželem snědli sami. Ani teď moc nekupujeme sladké, ale ve špajzce se občas najdou gumoví medvídci a nějaká tyčinka jako Deli, v ledničce pak termix, tvaroháček, pribináčkový tyčinky. Dřív jsem hodně hleděla na to, co Anetka sní, ale s Moničkou je to už jiný. Co Anetka, to musí i ta malá ochutnat taky.

    Ale nějak to neřeším. Tlustý nejsou a podvyživený taky ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, myslím, že to je takový fajn přístup. Hlavně když jsou holky tak akorát. Přijde mi hrozné, když vidím obézní malé děti, protože to je podle mě totální nezodpovědnost rodičů, že se nesnaží něco podniknout, protože to dítko to má potom v kolektivu hrozně těžké. Ale naopak zase takové to důsledné zakazování všeho sladkého a nezdravého podle mě vede akorát tak k tomu, že děti se nadlábnou stejně někdy jinde, tu příležitost si najdou a ještě jsou vystresované...

      Vymazat
  4. Jéé tak to je super článek, muffiny pro malou za pár měsíců vyzkouším. Zavádíme příkrmy teprve měsíc a půl, tak zkouším, co snese a co ji chutná. Je super, že stále kojíš, mně teď malá začíná kojení bojkotovat, tak uvidíme, jak dlouho ještě vydržím :-/ Sladkosti ji chci začít dávat co nejpozději, ale obávám se, že se s nimi spíš setká od babiček atd :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to musím zaklepat, ale malý mi kojení zatím nebojkotoval. Spíš jsem měla jednu dobu problém, že mě kousal, tak jsem chtěla jít koupit odsávačku, ale pak ho to nějak přešlo a teď zatím dobré.
      Malá si to třeba ještě rozmyslí, určitě to nevzdávej Alizie, držím pěsti, ať se vám kojení daří a taky příkrmy :-)

      Vymazat
  5. Ahoj Kivi, príď si prosím vyzdvihnúť na môj blog jedno ocenenie :-)

    OdpovědětVymazat
  6. doporučuji si přečíst knížku od J. Průchové - O zdraví úplně jinak. Neříkám že se člověk má řídit vším co tam píše, ale je to dobrý rozhled nad tím co ano a co ne...

    Já konkrétně NE cukru, bílé mouce, minimálně maso, mléko, mléčné produkty. Snažím se jíst podle principů makrobiotiky, ale zařazuji občas i nemakrobiotické... ale zatím nejsem tak zručná v makrobiotice, abych si dokázala dodat všechny živiny jen podle makrobiotiky, vím že to jde, ale nejsem ještě tolik disciplinovaná ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, dívala jsem se na stránky o kojení jak doporučuješ, chtěla jsem vědět proč používat do receptů spíše hroznový cukr než klasický bílý. Nic jsem ale nenašla. Je to tam nějak vysvětleno?? Na stránkách http://www.glukopur.cz zase píší něco jiného.. hroznový cukr se na běžné vaření nedoporučuje, rychle zvedá cukr v krvi, inzulín..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, bohužel Ti teďka už neřeknu, ve které publikaci jsem objevila to, že je pro děti lepší hroznový cukr. Možná to bylo právě v té knize Bio i nebio výživa od Fořta. A odůvodnění bylo, že je pro děti lépe stravitelnější. Ale nejsem žádný výživový specialista a co je platné jeden rok, tak další rok je zase úplně jinak. A pak je na to taky většinou víc názorů. Takže asi moc neporadím. U druhého dítěte už na tu výživu nejsem tolik přísná, je to opravdu těžko. Už jsem se setkala třeba i s názory, že jestli hnědý cukr nebo bílý je taky úplně jedno, liší se prý jen v ceně. Mně osobně je nejvíc sympatické, když je nějaká sladkost slazena pouze ovocem. Tak přeji ať se dobře a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí rozhodneš, co ano a co ne. Hezký den.

      Vymazat