čtvrtek 29. března 2012

Kukuřičné muffiny s ostružinami

Tento recept jsem objevila na joyofbaking a hnedka jsem si ho dala do svého pečícího seznamu. Asi hlavně proto, že je v něm kukuřičná mouka, kterou jsem si nedávno koupila v akci a vymýšlela jsem, jak s ní naložit. A ani v receptu není moc tuku, což mi vždycky vadí na muffinech, že ve spoustě receptů je hodně másla.
Původní název této dobroty jsou Berry Cornmeal Muffins, což jsou vlastně kukuřičné muffiny s... no a teď mi řekněte, jak přeložit berry. Slovník řekne, že jsou to bobule nebo taky plod. Podle mě český ekvivalent moc neexistuje, prostě je to ovoce typu maliny, ostružiny, jahody, borůvky... V angličtině to všechno končí na berry. Takže tak. Já jsem použila ostružiny a ani ne čerstvé nebo zamražené, jak je tomu v receptu, ale kompotované domácí. Nevím, zda se kompotované ostružiny dají koupit v obchodě, takže si tam můžete přidat jakékoliv jiné berry. :-) Určitě to bude taky fajn.
V původním obrázku jsou muffiny žluté. Moje jsou spíše do hněda s fialovým nádechem, to dělá zbytek kompotové šťávy z ostružin.

Jsou to v pořadí moje třetí muffiny (první byly banánové, druhé mrkvovo-jablečno-skořicové) a opět byl problém s množstvím jako je šálek. Zkoušela jsem schválně používat hrnek o objemu 200 ml a současně kontrolovat hmotnost, pač v původním receptu je uváděná i hmotnost a nesedělo to. Možná je to tím, že v zahraničí mají jinou konzistenci mouky, těžko říct. Ale neva, co zbylo, dala jsem na plech jako buchtu.
A co se týče papírových košíčků, tak jsem se na ně tentokrát úplně vykašlala a formu jsem vymazala máslem a spokojenost. Akorát nevím, co budu dělat s těma stopadesáti papírovýma košíčkama, co jsem si nakoupila. :-))

Suroviny:
  • 195 g polohrubé mouky,
  • 125 g hladké kukuřičné mouky,
  • 80 g hnědého cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 4 lžičky prášku do pečiva,
  • 1/4 lžičky soli,
  • 1 hrnek kompotovaných ostružin,
  • 1 vejce,
  • 240 ml mléka,
  • 40 ml oleje.

Postup:
  1. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny - mouky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl.
  2. Ve druhé míse metličkou (stačí ručně) rozšleháme vejce, přidáme mléko, olej a nakonec ostružiny a vše důkladně promícháme.
  3. Mokré suroviny přilijeme k suchým a opět dobře promícháme.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 25 minut. Raději pravidelně špejlí kontrolujeme.

Kuřecí na kari s ananasem

Když jsem bývávala menší (no dejme tomu tak v pubertě), tak mi připadalo maso s ovocem nebo nějakou sladkou omáčkou, jak to jen říct, prostě divné. Teď se po takových omáčkách můžu utlouct, jen občas sbírám odvahu a bojím se, jaký jen bude výsledek. Takže toto je jeden z prvních receptů maso na sladko slano. Brzy příjde další.
A jinak je to rychlovka oběd.

Suroviny:
  • kuřecí prsa,
  • plechovka ananasu,
  • 150 g hustého bílého jogurtu (použila jsem Hollandii) nebo zakysaná smetana,
  • kari koření,
  • pepř,
  • sůl,
  • olej,
  • mouka.
Vhodná příloha: rýže

Postup:
  1. Kuřecí prsa si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme, opepříme, přidáme kari koření a orestujeme.
  2. Potom přidáme ananas (bez šťávy, tu předem vylijeme) a bílý jogurt, promícháme a chvilku povaříme. Já jsem ještě trochu naředila vodou. 
  3. Jakmile je maso uvařené, omáčku zahustíme trochou mouky. Kdo ale nepřidával vodu, tak ani nebude nutné. Záleží na každém, jestli má radši moukové omáčky nebo ne.

úterý 27. března 2012

Květákovo-brokolicová pomazánka s vajíčkem

Poslední dobou se nám doma neustále schází košťáloviny jako květák a brokolice. Je to asi tím, že máme ještě docela malé mimčo, které papká rozmixované příkrmy a brokolice a ještě více květák jsou vcelku oblíbené. Jeden kus, ať už brokolice nebo květáku, je ale docela dost, tak to malý nestíhá jíst. Taky každý den mu to nevařím a tak, aby se ta zelenina aspoň nezkazila, tak ji uvařím, dám do ledničky a vymýšlím, co s ní dál. A tak jsem si vcelku oblíbila obyčejné pomazánky, které dělám ze surovin, co zrovna doma najdu. A takto vznikla i tato pomazánka. Vajíčko vlastně taky zbylo po malém, bílky ještě nejí a žloutku měl jenom půlku.

Množství jednotlivých surovin neuvádím, záleží to na tom, kolik lidí do toho půjde a kterou surovinu třeba preferujete. Já jsem tam měla převahu zeleniny, tavený sýr jsem dala jeden malý, pomazánkového másla jednu pořádnou polévkovou lžíci, jedno vejce a asi tak pětinu brokolice a pětinu květáku.
Když jsem tu pomazánku viděla v misce, tak jsem si tak povzdechla, kéž by taková jídla se mnou jedl i manžel. A tak jsem to riskla a jeden chleba mu přinesla. A kupodivu na otázku, zda mu to chutnalo, odpověděl: "Neurazí to." :-))) Takže to považuji za úspěch.

Suroviny:
  • květák,
  • brokolice,
  • vejce,
  • vegeta bez glutamátu nebo jen sůl,
  • tavený sýr,
  • pomazánkové máslo bez příchutě.

Postup:
  1. Uvaříme si květák, brokolici a vejce.
  2. Pak vše pokrájíme na malé kousíčky.
  3. Osolíme, přidáme tavený sýr a pomazánkové máslo.
  4. Vše důkladně promícháme, stačí vidličkou, jde to dobře.

pondělí 26. března 2012

Salkové domácí müsli

Už ani nepamatuji, kdy jsem naposledy kupovala hotové zapékané müsli. Oblíbila jsem si je připravovat doma. Přeci jenom ta chuť je originální. Tohle müsli je sice trochu kaloričtější, ale když si ho dáte přiměřené množství, tak se není třeba obávat. :-) Jinak je to výborné mlsání jen tak.

Suroviny:
  • 1 balení ovesných vloček (500 g),
  • strouhaný kokos dle chuti (já dala jen cca 50 g),
  • vlašské ořechy dle chuti (já dala cca 50 g),
  • 1 plechovka slazeného SALKA.




Postup:
Jednodušší už to ani nemůže být. :-)
  1. V míse smícháme vločky, kokos a vlašské ořechy.
  2. Do směsi přilijeme salko a pořádně promícháme.
  3. Pečeme při 180 stupních skoro celou hodinu. V průběhu pečení pravidelně promícháváme. 

Výborné jsou müsli s mlékem

V müsli není žádné ovoce, můžete si je dochutit např. banány
Další moje müsli jsou zde.

neděle 25. března 2012

Zapečené gnocchi se zeleninou a mozzarelou

Původně jsem chtěla dělat rýžový nákyp s meruňkami, ale nějak z toho vzniklo tohle. :-)
Ale docela fajn zeleninový oběd. Více mě nenapadá, co bych řekla. :-)

Suroviny:
  • 1 balení gnocchi,
  • cibule,
  • brokolice,
  • hrách s mrkví (použila jsem mražené),
  • smetana na vaření,
  • trochu mléka,
  • 3 tavené sýry,
  • hladká mouka,
  • mozzarela,
  • olivový olej,
  • vegeta bez glutamátu,
  • oblíbené koření (já zvolila oregáno, bazalku, směs sušené zeleniny horalka).

Postup:
  1. Gnocchi si uvaříme dle návodu (asi 3 minuty v horké vodě).
  2. Uvaříme si brokolici a po uvaření nakrájíme na malinkaté kousíčky.
  3. Pokrájíme si cibuli.
  4. Na oleji podusíme cibuli, přidáme hrách s mrkví a dusíme do měkka. Jakmile je zelenina měkká, přidáme brokolici a promícháme, směs osolíme např. vegetou.
  5. Na závěr k zelenině přidáme uvařené gnocchi a vše pořádně promícháme a chvilku spolu dusíme.
  6. Na druhé pánvi si připravíme bešamelovou omáčku. Na pánev nalijeme smetanu, trochu mléka, tavené sýry a vaříme, dokud se sýry nerozpustí. Pak přidáme oblíbené koření, vegetu a omáčku zahustíme trochou mouky.
  7. Na pekáč dáme zeleninovou směs s gnocchi, přelijeme bešamelovou omáčkou a naskládáme plátky sýru mozzarela.
  8. Pečeme při 200 stupních asi 25 minut.

sobota 24. března 2012

Zapečené brambory s uzeným a hráškem

Brambory s uzeným jsou u nás takovým zpestřením, když už jsme přejedení kuřecího masa. Je to takový obyčejný recept, ale velmi dobrý. Příprava je bohužel trošku delší, neřadím to mezi své rychlovky. Dříve jsme brambory zapékaly s uzeninou, ale uzeninám moc nefandím, tak jsme přešli na trochu zdravější variantu - uzené maso. Používám co nejlibovější a to většinou moravské uzené, ale v Lidlu jsem například narazila i na uzené krůtí maso, které je úplně libové. Do Lidlu ale moc nechodíme, takže většinou to skončí na tom moravském.
Množství surovin neuvádím, záleží na počtu strávníků a na tom, které suroviny kdo preferuje.

Suroviny:
  • brambory,
  • uzené maso,
  • hrách,
  • cibule nebo jarní cibulka,
  • olej,
  • sůl,
  • 3 vejce,
  • 100 g plátkového sýra.

Postup:
  1. Uzené maso si nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a osolíme.
  4. Pekáč si vymažeme olejem, naskládáme všechnu cibuli, pak první vrstvu brambor, přidáme uzené maso, hrách, a pak znova brambory, uzené, hrách. Poslední vrstvou jsou brambory.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200 stupňů hodinu i více. V průběhu pečení směs několikrát prohrábneme.
  6. Na posledních 10 minut pečení přidáme rozšlehaná vejce a plátky sýra. 

Máte rádi uzené maso? Na jaký způsob ho nejčastěji připravujete?

středa 21. března 2012

Mrkvovo-jablečno-skořicové muffiny

Tak jsem se nenechala odradit prvním ne moc úspěšným pokusem upéct muffiny, i když v jeden moment to vypadalo, že muffinovou formu vyhodím. :-) Vyzkoušela jsem jiný recept, taky jsem vyzkoušela část formy vymazat olejem, část máslem a na část použít klasické papírové košíčky. Další změnou bylo použití hrnku o objemu 200 ml. Recept jsem použila z mého již oblíbeného blogu.
A jak to hodnotím?
  1. Nejlepší ze vše tří variant se mi zdá vymazání máslem. Nejsou tam žádné ztráty v podobě zbylých kousků na papíře a navíc se muffiny snadnou vyloupnou z formy.
  2. Objem hrnku 200 ml byl v tomto případě ideální, vyšlo mi to akorát, ani nechybělo, ani nezbylo.

Co se týče názvu, tak ve výše zmíněném zdroji jsou muffiny pojmenované pouze jako mrkvovo-jablečné. Mně ale připadá skořicová chuť tak výrazná, že jsem tu skořici musela dát do názvu.

Suroviny:
Odpovídá 12 klasickým muffinům nebo 24 menším (takovou formu mám já)

Suché
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů,
  • 1/4 hrnku rozinek,
  • 2 lžičky skořice,
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku,
  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového),
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1/4 lžičky soli.
Mokré
  • 1 a 1/2 hrnku jablečného pyré (přesnídavky) - já tolik neměla, tak jsem doplnila trochou multivitaminového džusu,
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve.


Postup:
  1. Nejprve smícháme všechny suché suroviny.
  2. Potom si nastrouháme mrkev, přidáme k suché směsi a také přimícháme jablečné pyré.
  3. Pak už plníme formu na muffiny. Mně se teda nejvíc osvědčilo vymazat jednotlivé ďůlky máslem.
  4. Muffiny můžeme nazdobit kousky vlašských ořechů.
  5. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.



A na závěr jako bonus nutriční hodnoty na muffin (v případě použití formy pro 12 muffinů):

Kcal: 113
Tuk: 1,9 g
Bílkoviny: 2,3 g
Sacharidy: 22,1 g
Vláknina: 2,5 g

V případě použití formy s menšími muffiny jsou nutriční hodnoty poloviční.

úterý 20. března 2012

Jogurtová bábovka s kokosem

Upéct bábovku jsem měla už dlouho v plánu. Byl to spíš takový dlouhodobý plán, protože jsem si na ni netroufala. No prvně jsem ani neměla formu, ale jakmile jsem na ni v obchodě narazila a ještě byla za dobrou cenu, tak jsem ji hned brala. :-) Ale pořád jsem se k tomu pečení neměla. Naše mamka vždycky říkávala, že pečení bábovky už je pokročilejší škola pečení a že to vždycky pékávaly staré vdovy, které jezdily do lázní namlouvat si postarší pány. :-)) Ale co si budeme povídat, veškeré umění v upečení bábovky asi spočívá ve správném vymazání formy. Takže toho jsem se nejvíc bála, až nastane ten čas a budu si říkat, vyklopí se nebo se nevyklopí? :-) A tak jsem pekla a pekla a komentovala jsem si to, to jsou ale nervy. :-))
Nakonec se bábovka vyklopila. Měla jsem ohromnou radost, sice je ještě co vylepšovat, co se týče vymazání formy, ale důležité je, že se mi to vyklopilo a že jsem nebyla hnedka odrazená.
Tuto bábovku jsem dělala za týden znova tatínkovi k svátku, akorát bez kokosu, místo kokosu jsem dala celý kelímek mouky. A taky se vyklopila. Huráááá. :-) Takže bábovky asi budu dělat. A začnu pak opět experimentovat i s jinýma moukama. A jako bonus bylo, že všem chutnala. I ta první, i ta druhá.

Suroviny:

  • 1 velký bílý jogurt (já použila 400gramový),
  • necelý 1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky,
  • kokos (takové množství, aby polohrubá mouka a kokos dali dohromady 1 kelímek)
  • 1/2 kelímku krupicového cukru,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžičky kakaa.


Postup:
  1. Ze třech bílků vyšleháme sníh.
  2. Potom vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a jogurtem. Pak přidáme olej, prášek do pečiva, mouku, kokos a znova šleháme.
  3. Část těsta si oddělíme, přidáme 2 lžičky kakaa a pořádně promícháme.
  4. Vymažeme si formu, já použila změklé máslo a hrubou mouku, nikde nesmí být ani tečka nevymazaná.
  5. A pak už naplníme formu těstem, nejprve žlutým, pak dáme tmavé těsto a třetí vrstva opět žlutá. Ale je to jedno, těsta můžete lít jakkoliv.



pátek 16. března 2012

Brownies s brusinkami nebo-li hnědáci po česku

Tento lákavý recept jsem našla na blogu Kozy Rézy a ihned mě zaujal. Americké brownies jsem nikdy před tím nejedla. Dle surovin to přesně odpovídalo mým chutím. Už dva dny jsem měla pořád chuť na nějakou čokoládu, ale ať jsem si dala jakoukoliv, nebylo to ono. Až tihle hnědáci. To je mimochodem náš překlad, který jsme si doma vymysleli a trochu jsme si tu lahůdku počeštili. :-)

Množství surovin odpovídá menšímu pekáči.

Suroviny:
  • 200 g čokolády (já použila hořkou s 50 % kakaa),
  • 100 g másla, 
  • 1 vrchovatá lžíce kakového prášku, 
  • 3 vejce,
  • 120 g hladké mouky,
  • 5 PL tmavého třtinového cukru,
  • 1/2 malé lžičky kypřícího prášku,
  • malá hrstka sušených brusinek.



Postup:
  1. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, máslo a kakao (já na tyto účely používám mlékovar, jinak kdo nemá, tak stačí hrnec s vodou a na něj položit misku). Mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  2. Mezitím si našleháme vejce s hnědým cukrem.
  3. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
  4. Rozpuštěnou čokoládu odstavíme z vodní lázně a po mírném zchladnutí do ní postupně po částech zašlehávejte vaječno-cukrovou hmotu, mouku, prášek do pečiva a brusinky. Já jsem rozpouštěla čokoládu v mlékovaru, takže můj postup byl opačný. Do vaječno-cukrové hmoty jsem dala čokoládu a pak mouku, prášek do pečiva a brusinky. Pak jsem vše šlehala ručním šlehačem.
  5. Dno pekáčku vyložíme pečícím papírem a stěrkou do něj nandáme těsto. 
  6. Pečeme asi 20 minut (já pekla přesně 18 minut při 170 stupních). Dle výše zmíněného zdroje: "Zkoušejte špejlí - zapomeňte na pravidlo, že ji máte vytáhnout suchou - naopak by měla být potažená drobečky, ale ne zas úplně tekutým těstem. U brownies je nejtěžší vytáhnout je z trouby ve správnou chvíli. Neměly by totiž být úplně dopečené. Těsto musí být vlhké a vláčné."  
  7. Krájejte až po vychladnutí.
Těžko říct, jak to dopadlo u mě, jestli jsem hnědáky vytáhla opravdu ve správnou chvíli. Každopádně je to dobrota. Akorát pozor, pěkná kalorická bomba. Takže doporučuji jíst po malých kouskách a ne půl pekáče na posezení. :-)) Mohlo by vám být taky pěkně špatně od žaludku. Je to defacto lehce naředěná čokoláda.



čtvrtek 15. března 2012

Tvarohová buchta s jablky

Nenapadá mě, jak bych tuto buchtu okomentovala. Je to prostě tvarohová mňamka. :-) Ovoce si můžete přidat jakékoliv, my máme stále vlastní jablka, takže je dávám všude. A připravená je taky rychle, jen to pečení trvá trošku déle.

Suroviny:
  • 1 kg vaničkového nízkotučného tvarohu,
  • 90 g změklého másla,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 4 vejce,
  • 5 PL hrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 2-3 jablka (nebo jiné ovoce).
Postup:
  1. Z bílků si ušleháme sníh.
  2. Tvaroh, moučkový cukr, vanilkové cukry, žloutky a máslo vymícháme (já jsem použila šlehač). 
  3. Do vymíchané hmoty přidáme prášek do pečiva a hrubou mouku a promícháme (opět jsem šlehala). 
  4. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků (raději už ručně).
  5. Hotové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poskládáme na něj jablka. 
  6. Pečeme do růžova asi 40 minut při 185 stupních.
Buchta ještě v troubě :-)

Kdy jen to bude? :-)

Už to je :-)

Ještě poslední fotku a hurá na to :-)


středa 14. března 2012

Zapečené masovo-brokolicové karbanátky se sýrem

Na nedělní oběd jsem měla nachystaný recept na karbanátky zapečené se sýrem. Je to můj osvědčený recept, který máme rádi a většinou se povede. Ještě před tím, než jsem se pustila do vaření, jsem si zapnula pc a uviděla příspěvek na blogu Martiny a to konkrétně Masovo-brokolicové koule (díky Marti :-). V ten moment jsem měla rozhodnuto, že do svého receptu ještě přimíchám brokolici, protože jsem ji v lednici měla a pořád přemýšlela, kdy ji spotřebuji. Trochu jsem se obávala, aby karbanátky jedl i manžel. O brokolici jsem mu vůbec neříkala. On to nějak nezkoumal a moc mu to chutnalo. Takže paráda. Aspoň jsem ten recept trochu ozdravila. :-) Jo a typická chuť brokolice v tom vůbec nebyla cítit, takže kdo ji nemá rád, tak se toho nemusí bát. Na tomto receptu mám ráda, že se nemusí péct vůbec na oleji. Karbanátky jsem měla vždycky docela ráda, ale dost jsem se jim vyhýbala, protože byly smažené, takže tato zapékací varianta je docela přijatelná. :-)

Suroviny:
  • 500 g mletého masa (já používám vepřové do 7 % tuku),
  • 1/4 brokolice,
  • 1 větší cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 vejce,
  • strouhanka,
  • sůl,
  • majoránka,
  • koření Horalka,
  • 1/2 bujonu (já použila zeleninový),
  • 1/2 pórku.
Vhodné přílohy: bramborová kaše nebo brambory


Postup:
  1. Nejprve si připravíme zeleninu - pokrájíme syrovou brokolici a cibuli na malé kousky, pak si připravíme česnek. Pórek si pokrájíme na kolečka.
  2. Mleté maso dáme do mísy a přidáme další suroviny - 2 vejce, sůl, pepř, majoránku, brokolici, cibuli, rozdrcený česnek a strouhanku dle potřeby. Všechno řádně promícháme. Tvarujeme placičky, které ještě obalíme ve strouhance.
  3. Na pekáč položíme kolečka pórku, na ně položíme placičky a podlijeme bujonem rozpuštěným ve vodě.
  4. Pečeme v troubě asi 20 minut při 200 stupních, pak placičky otočíme a pečeme dalších 20 minut. Na posledních 5 minut pečení přidáme na placičky ještě sýr.




úterý 13. března 2012

Banánové muffinové houbičky

Tak i mě už přepadla muffinová mánie, která se na spoustě blogů rozšířila. Už když jsem studovala střední školu, tak jsem porůznu narážela na recepty na muffiny. Nikdy jsem ale žádný nedělala, protože jsme doma neměli formu, což by asi nevadilo, ale spíš mi to přišlo velice pracné. Jednodušší bylo dát všechno těsto na plech, však podstata hmoty zůstala stejná. Ale tak nějak když pročítám různé blogy a vidím, jak se komu povedly ty nádherné košíčky zvané muffiny, tak jsem si říkala, jdu do toho. :-) Prvně následovalo zakoupení formy. Forma z Tescomy mi přišla šíleně drahá, tak jsem zvolila formu z Tesca, no však aspoň názvem je to skoro to stejné ne? :-)) Našla jsem tam formu na 24 muffinů, což mi přišlo mnohem lepší než ta na těch 12, protože já mám radši víc menších porcí než míň větších.
A tak přišel den D, kdy jsem se rozhodla upéct muffiny. Už několik týdnů předem jsem měla stažené různé recepty. Protože muffiny nejsou typická čeká kuchyně, tak jsem si říkala, že svoje první muffiny upeču dle zahraničního blogu. A vybrala jsem banánové muffiny. A jak už to tak bývá, napoprvé to nemusí být ono a taky že ne. Původně jsem tento příspěvek chtěla nazvat Muffins' disaster. Nakonec jsem tak neudělala, protože po dvou dnech jsem to vyhodnotila, že to vlastně nebylo až tak hrozné a všichni ochutnávači nebyli stejného názoru jako já. Ale toto katastrofální pečení mě přimělo k tomu, že na tomto blogu nebudu zveřejňovat pouze povedené výtvory, ale svěřím se i s těmi mými katastrofami. Těch taky není zrovna málo, občas jsem pěkný neumětel, jsem netrpělivá a pořád spěchám a pak to tak dopadá.
Takže na tomto blogu už moje v pořádí druhá pečící katastrofa. Nutno říct, že jsem postupovala přesně dle receptu, nic jsem si nevymyslela. To jsem si radši netroufala, když ještě nemám tu zkušenost.
V čem se stala chyba?
  1. Není mi jasné, jaké objemové množství je ten onen "cup" - šálek, hrnek. Když dělám buchty, je to jedno, kolik toho bude tolik. Jenže tady už by to chtělo, aby mi to vyšlo přesně na formu. Jenže mně toho náramně moc zbylo. Já za hrnek považovala vždy klasický hrnek 250 ml.
  2. Košíčky jsme naplnila přespříliš, protože jsem právě chtěla spotřebovat co nejvíce těsta, kterého bylo pořád moc.
  3. Muffiny byly hodně přilepené na papíře, když jsem papír sloupala, tak na něm hodně zbylo. To je dobře nebo špatně? Vlastně ani nevím. Jak by se takový muffin měl vůbec jíst? Pokud se lžičkou a vyškrabovat košíček, pak to bylo správně, pokud ne, tak se stala někde chyba.
A teď už ten recept.


Suroviny:

  • 2 hrnky špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • 1/2 hrnku sezamového semínka,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 3 velmi zralé banány (kaše), 
  • 3/4 hrnku mléka,
  • 1/2 hrnku jogurtu,
  • 1/2 hrnku tmavých čokoládových lupínků.

Postup:
  1. Předehřejte troubu na 150 stupňů.
  2. V jedné míse smíchejte suché suroviny (mouku, cukr, semínka, skořici, prášek do pečiva, sodu, sůl) a ve druhé míse smíchejte mokré suroviny (rozmačkané banány, mléko, jogurt a čokoládové lupínky).
  3. Přelijte mokré ingredience do suchých a dobře promíchejte.
  4. Naplňte formu na muffiny a ozdobte ovesnými vločkami (já zdobila čokoládovými lupínky).
  5. Dejte do trouby a pečte 20 až 25 minut (já pekla skoro 40 minut, pořád mi to nepřipadalo dost upečené).
Jo a ještě něco. Proč se můj příspěvek vlastně jmenuje muffinové houbičky? To prohlásil manžel, když si vzal první muffin na ochutnání. Prý že to vypadá jak nějaká houba. :-))






Stále řeším dvě věci, neporadíte mi někdo?
  1. Jaká objemová míra je ten slavný "cup" - šálek, hrnek?
  2. Je lepší na muffiny používat papírové košíčky nebo si formu nějak vymazat? Máslem?

neděle 11. března 2012

Nepečená jablečná bábovka

Tato jablečná bábovka nebo taky dort je asi všeobecně známá, proto neuvádím zdroj. Recepty jsou všechny na jedno brdo. Množství se akorát mohou lišit podle velikosti formy. Já použila bábovkovou formu o průměru 24 cm. Doma jsme tento recept dělali do dortové formy, ale manželova mamka používá vždycky dortovou formu. Pokaždé mě fascinovalo, že se bábovka pěkně vyklopila. Takže jsem se manžela poptala, jestli zaznamenal, že by byl s vyklopením někdy nějaký problém. Toho jsem se totiž nejvíc bála. A prý že ne, že byla bábovka pěkně přes noc v lednici a až ji na druhý den chtěli jíst, tak ji překlopili a čekali. Nikdy nevypadla hned, takže se kolem ní chodilo a čekalo, až udělá lup a bude na talíři. A ptala jsem se, co se dělo, když ono lup nepřicházelo. A to se potom prý vzal nůž a trošku při jednom kraji projelo nožem a pak spadla.
A jak to teda dopadlo u nás? Ono lup nepřicházelo, tak se vzal nůž a nakonec se vyklopila. Uuuuuf ale byly to nervy. :-))) Už se těším na další pokus, určitě ji budu dělat brzy znova, protože zmizela opravdu velmi rychle. Jo a taky je co zlepšovat. Na první pokus ji teda nemám vzorově hladkou, to musím ještě doladit. A taky jsem chtěla použít víc piškotů, ale hned při prvním lití směsi jsem toho dala moc, takže jsem všechny piškoty už nestačila spotřebovat. Ale ono je to jedno, klidně můžou být piškoty až jenom poslední vrsta, uvnitř nemusí být vůbec.

Suroviny:
  • 600 g oloupaných a jadřinců zbavených jablek,
  • 1 balení dětských piškotů (dávám většinou míň),
  • 4 PL hnědého cukru,
  • 1 lžička skořice (nemusí být),
  • 2 vanilkové pudingy,
  • 3,5 dl vody.

Postup:
  1. Jablka zbavíme jadřinců a oloupeme. Vložíme je do hrnce, přidáme 1,5 dl vody, cukr, skořici a vaříme 10 minut.
  2. Jakmile jsou jablka měkká, rozmačkáme je klasickým mačkadlem na brambory, aby z jablek vznikla kašovitá hmota. Můžete i rozmixovat ručním mixérem, ale pozor můžete se popálit. Ještě varianta přelít směs do klasického mixéru a tam rozmixovat. Já šetřím většinou čas, takže použiji to mačkadlo.
  3. Ve 2 dl vody si rozpustíme dva vanilkové pudinky a dobře rozmícháme.
  4. Pudinky přimícháme k jablečné směsi a povaříme jako klasický pudink.
  5. Pak už lijeme směs do formy, střídavě jablečná směs, pak vrstva piškotů, zase jablečná směs, vrstva piškotů. Poslední vrstvou jsou piškoty.
  6. Dáme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout.
  7. Na druhý den vyklopíme na talíř. Nepůjde to asi hned, necháme tomu čas, aby se dort vyklopil sám svoji tíhou. Když to nepůjde, pomůžeme si nožem, se kterým lehce zajedeme po jednou z okrajů.





Máte nějaký svůj osvědčený recept, jak vyklopit tuto bábovku?

Kuřecí na žampionech a mandlích s pohankovo-špaldovými těstovinami

Co mám dneska zase vařit? Častá otázka, kterou si pokládám. Aby to nebylo pořád to stejné, aby to nebylo časově náročné a aby to i všem chutnalo. Otevřela jsem podruhé Ottovu velkou hrníčkovou kuchařku a našla jsem zajímavý recept. Trošku jsem si ho ještě poupravila podle sebe. A povedl se původní záměr, nebylo to to stejné, ale bylo to aspoň trochu jiné. :-))

Suroviny:
  • 2 kuřecí prsa,
  • 250 g žampionů,
  • větší hrst mandlí,
  • 1 cibule,
  • 6 koleček pórku,
  • 1/2 zeleninového bujonu,
  • sůl,
  • pepř,
  • 1 PL bramborového škrobu,
  • olej.
Příloha: těstoviny, rýže, já použila pohankovo-špaldové vřetena běžně dostupná v prodejnách ZV nebo i v obchodních domech

Postup:
  1. Spaříme si mandle. Slijeme vodu a mandle oloupeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. Kuřecí prsa si pokrájíme na nudličky.
  3. Dále si pokrájíme žampiony, cibuli a pórek.
  4. Na oleji podusíme cibuli, přidáme kuřecí nudličky, osolíme a opepříme.
  5. Směs podlijeme vodou a přidáme zeleninový bujon.
  6. Pak přimícháme žampiony, pórek a mandle.
  7. Vaříme doměkka.
  8. Pokud chceme trochu hustější omáčku, tak si rozmícháme v troše vody 1 PL bramborového škrobu a přilijeme do směsi.


pátek 9. března 2012

Čočkový strašák

Čočkový strašák by se dal vyložit dvěma způsoby. Můj původní záměr takto nazvat toto jídlo byl podle vzhledu, ponechám na čtenáři, jestli si to přebere ještě jinak. :-)
Tohle jídlo zařazuji do svých rychlých receptů. Není to klasika čočka zahuštěná moukou. Na tento způsob se to u nás doma ujalo.

Suroviny:
  • 250 g červená čočka neloupaná (já použila od BIO Harmonie),
  • 1 cibule,
  • 2 PL jablečného octa,
  • koření Horalka bez soli,
  • vegeta bez glutamátu,
  • 2 vejce,
  • olej.

Postup:
  1. Čočku povaříme v horké neosolené vodě cca 20-25 minut. Výhodou je, že se čočka nemusí předmáčet jako jiné luštěniny.
  2. Mezitím si uvaříme vajíčka a na oleji podusíme doměkka cibuli.
  3. Jakmile je čočka měkká, slijeme vodu, přidáme jablečný ocet, vegetu dle chuti a koření Horalka.
  4. Toť vše, rychlovka oběd. :-)


čtvrtek 8. března 2012

Kokosovo-brusinkové müsli s bílou čokoládou

Pečení domácích müsli mě začalo jaksi bavit. :-) Tentokrát jsem chtěla udělat kokosové müsli s čokoládou. Ale pořád jsem si říkala, že by to chtělo ještě něco a nenapadlo mě co, až jsem narazila zde na recept, který obsahoval brusinky. A to jsem si říkala, tak to je ono. Částečně jsem tento recept převzala a částečně upravila dle svého. A vznikla z toho zajímavá kombinace, kterou s chutí chroupá i manžel. :-) Akorát jsem teda mohla dát víc čokolády. Měla jsem jen 80 g a v tom množství se to jaksi ztratilo. Ale když si müsli dám s mlékem, tak tu čokoládovou příchuť tam cítím docela dobře.

Suroviny:
  • 2 hrnky ovesných vloček,
  • 1 hrnek ovesných otrub,
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu,
  • 1/4 hrnku slunečnicových semen,
  • 1/4 hrnku dýňových semínek,
  • 1/2 hrnku plátkových mandlí,
  • 2 PL medu,
  • 2 PL javorového sirupu,
  • 1 a 1/2 PL oleje,
  • 1/2 hrnku mléka,
  • 50 g ovocné přesnídávky (nemusí být)
  • 1/2 hrnku sušených brusinek,
  • 80 - 200 g rozdrcené bílé čokolády,
Postup:
  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  2. Smícháme suché suroviny (kromě brusinek).
  3. Zamícháme med, javorový sirup, rostlinný olej, mléko a přesnídávku.
  4. Mokrou směs přilijeme do suché směsi, promícháme a dáme zapékat.
  5. Pečeme asi 30 minut a průběžně promícháváme.
  6. Po vyjmutí z trouby, nasypeme na müsli bílou čokoládu a dobře promícháme. Po vychladnutí přidáme ještě brusinky a opět dobře zamícháme.
Müsli skladujeme ve vzduchotěsné nádobě po dobu až jednoho měsíce (tak dlouho to u nás určitě nevydrží :-)).



Pangasius na zelenině

Pangasius je moje velmi oblíbená ryba. Je taková lehká, skoro nikdy nenarazím na kost, je rychle hotová, není s ní práce, nesmrdí takovou tou rybinou a navíc je zdravá. Takže prostě samé plus, takže ji dělám ráda. Škoda že moje nadšení nesdílí i manžel. :-)) Tentokrát jsem vařila jen pro sebe, tak jsem toho využila a udělala si oběd, který preferuji já. :-)

Suroviny:
  • 2 plátky Pangasia,
  • 1 balení mražené zeleniny (čínská nebo mexická směs),
  • hladká mouka,
  • gulášové koření,
  • sůl,
  • olej.
Vhodné přílohy: brambory


Postup:
  1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů.
  2. Pangasia osolíme, přidáme gulášové koření a lehce obalíme v hladké mouce.
  3. Na malý pekáč kápneme olej, přidáme mraženou zeleninu a plátky Pangasia.
  4. Pečeme asi 30 minut.

středa 7. března 2012

Kuře indické s rýží

Protože už mi docházela fantazie, co pořád vařit rychlého na oběd a aby to nebylo pořád na stejné brdo, tak jsem otevřela kuchařku - Ottovu velkou hrníčkovou kuchařku, kterou jsem dostala v práci jako svatební dar. No moc jsem podle ní nikdy nevařila, ale našla jsem tam pár kuřecích receptů a zdály se mi docela fajn, aspoň nějaká změna. Takovou kombinaci koření bych si sama nikdy netroufla, tak jsem zkusila kuře indické a mně to přišlo teda výborné. Akorát když jsem se manžela ptala, tak co tomu říká, jestli poznal nějakou změnu, tak prohlásil, že ne, že taková klasika kuřecí s rýží, jak dělám normálně. :-)))

Suroviny:
  • 2-3 kuřecí prsa,
  • 150 g bílého jogurtu,
  • 1 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • sůl,
  • pepř,
  • muškátový květ,
  • mletá sladká paprika,
  • mletá skořice,
  • bobkový list,
  • 1 PL kečupu,
  • olej.
Vhodná příloha: rýže


Postup:
  1. Kuřecí prsa si naplátkujeme na jednotlivé porce, osolíme a naložíme asi na 2 hodiny do jogurtu (já to měla naložené tak max. hoďku).
  2. Na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu, skořice, pepře a bobkový list.
  3. Do toho vložíme kuřecí plátky i s marinádou a dusíme téměř doměkka.
  4. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup a povaříme. (Já jsem to ještě dle potřeby naředila trochou vody.)