pondělí 30. dubna 2012

Dvoubarevný puding

Tak na mě dneska přišly jakési chmury. Já si tomu říkám depka. A přitom není žádný důvod, proč bych měla tuto úzkost pociťovat. Jen to prostě není ono. Asi to počasí či co, já nesnáším vedra. A teď už jsou ta vedra pořádná. Hrozně ráda chodím někam ven, s malým na procházky. Jenže v těchto dnech to moc nejde. Nejen že já se peču, ze slunka mě často bolí hlava a z venku dojdu docela zničená. Ale i malý se peče, nechci ho mít venku úplně holého, aby na něho nešly ty paprsky přímo. I když ho natírám krémem, jak se dá, stejně na to slunko s ním radši nechodím. Navíc všechno kvete a já sotva dýchám, jak se chemii bráním zuby nechty, tak už jsem musela klesnout a dát si zodak i tafen nasal. Takže jak říkám, už jsem bohužel nacpaná chemikáliema. :-( No ale aspoň že to zabralo, i když to příčinu nevyřeší...

Nejspíš to nebude jen tím počasím, nějak se ve mně nahromadilo víc malinkatých chmurů a pak jsem taková jakási smutná. Tak snad někoho aspoň potěším tímto velmi rychlým dezertem, který může být i dobrým osvěžením v horkých dnech.


Suroviny:
  • 1 sáček vanilkového pudingu,
  • 1 sáček kakaového pudingu,
  • 4 vrchovaté PL hnědého cukru,
  • 1 litr mléka (používám polotučné).

Postup:
  1. Z 1/2 litra mléka si část odeberte (cca 1 dcl) a v něm rozmíchejte kakaový puding. Zbylé mléko dejte do mlékovaru, přidejte 2 PL hnědého cukru a vařte.
  2. Jakmile mléko vře, přilijte směs s pudingem a vařte asi 1-2 minuty.
  3. Kakaový puding pak nalijte do půlky skleničky.
  4. To samé udělejte s vanilkovým pudingem.
  5. Vanilkový puding pak přilijte na kakaový (tak jak je na obrázku).
  6. Po mírném vychladnutí dejte zchladit do ledničky. (Ale nemusí být, někdo preferuje ještě takový ten tekutější, nezatuhnutý puding)
Poznámka: Já na vaření pudingu používám zásadně mlékovar. Tam mám jistotu, že se mléko nepřipálí. Když jsem mlékovar ještě neměla, tak jsem mléko připálila téměř vždy. Ale vlastně to zas tak nevadilo. Akorát se hrnec pak hůř umýval, ale na kvalitu pudingu to nemělo vliv.


Puding se mi zdál náramně fotogenický, tak jsem fotila o sto šest. Jenže až v detailu jsem pak viděla, že nemám vůbec naleštěné skleničky a sem tam mi puding ukápl. Aaaaach jo, ale to je asi blbost, nevyleštěné skleničky na svých fotkách asi do své depky nemusím zahrnovat že. :-) Fotky jsem aspoň teda zmenšila, ať to není tak vidět. :-))


A ještě úplný detail. :-)




neděle 29. dubna 2012

Dětské muffiny aneb mlsání pro nejmenší děti

Když vidím toho našeho skoro desetiměsíčního synka, jak by pořád ochutnával to, co máme my velcí, tak mě napadlo, vymyslet mu nějakou buchtu, kterou by mohl i on. A tak vznikly dětské muffiny, do kterých jsem dala samé povolené ingredience.
Ale než se dostanu k samotnému receptu na muffiny, ráda bych věnovala tomuto tématu trochu víc pozornosti, než je mým zvykem. Tento příspěvek sepisuji hlavně pro naše nejmenší děti, tedy myšleno samozřejmě pro jejich rodiče. 



Nejprve bych chtěla něco říct o mém přístupu ke stravování dětí. Nejsem příznivec extrémních směrů jako např. vegetariánství, veganství, makrobiotika a jiné. Sama nic takového nepraktikuji a nebudu to ani zkoušet na svých dětech.
Své dítě jsem plně kojila 6 měsíců, teď je našemu malému skoro 10 měsíců a stále ho kojím.
Při zavádění příkrmů jsem nejvíce postupovala dle paní Mrázkové, dále se mi líbila publikace Bio i nebio zdravá výživa od Jaroslava Foršta a taky jsem se mrkla občas na stránky http://www.maminkam.cz/. Dostali se mi do rukou i jiné publikace, ale většinou byly na mé gusto vedeny příliš do extrémů. Od pediatra jsem bohužel moc zásadních rad nedostala, pouze letáčky od různých firem, které si samozřejmě prosazovali velmi nenápadně hlavně svoje produkty a potažmo zvyšování svých obratů že. Takže jsem se snažila zapojit tak nějak můj selský rozum, který může být odlišný od selského rozumu někoho jiného. :-)) Toť na vysvětlenou. A nejsem žádný nutriční specialista či něco takového, aby to někdo zase nebral za svaté. :-)

Jenom krátce shrnu moje zásady stravování pro děti do jednoho roku:
  • nepoužívám bílý cukr, když už sladit, tak maximálně hroznovým cukrem,
  • med do roku věku vůbec,
  • nesolím,
  • nekořením,
  • důkladně čtu etikety výrobků (často je v tom spousta šílených surovin, včetně spousty cukru nebo soli),
  • maso ano cca od 7. měsíce,
  • zakysané mléčné výrobky od 9 měsíců (začala jsem kvalitním bílým jogurtem - buď různé BIO varianty nebo Hollandia nebo Jihočeský od Madety - ten chutná nejlíp, ale pouze bez té ovocné složky naspodu),
  • vaječný žloutek od 7. měsíce,
  • bílek až od jednoho roku,
  • lepek od 7. měsíce a hlavně ještě stále kojit (u nekojených dětí se lepek asi dává dřív),
  • pevnou stravu zkoušet od 9. měsíce,
  • kravské mléko - do roka věku je u nás tabu, od roka ho budu dávat do pokrmů, jako samostatný nápoj ale až od 2. roku věku,
  • voda - od 6. měsíce používám vodu z vodovodu (u nás je kvalitní), co já vím, jak jsou ty kojenecké vody skladované, do roka věku ale zásadně převařuji,
  • citrusy do roku věku vůbec,
  • černý čaj, zelený čaj do roku věku vůbec,
  • do roku věku nedávám tvaroh,
  • atd. vše se nedá jen tak v kostce shrnout, ale většinu toho naleznete právě na stránkách www.kojeni.net - já jsem tady zdůraznila jen to, čím se snažím řídit já a aby moje recepty byly pochopitelné, aby si někdo třeba neříkal, proč jsem dala zrovna hroznový cukr a ne jiný, proč jsem nedala celé vejce, ale jen žloutek atd.

A ještě moje dosavadní poznatky:
  • dětské chutě jsou hodně odlišné od těch našich dospěláckých - co velmi chutná mně, nemusí vůbec chutnat malému, co mi připadá dosti nechutné, tak na tom si malý pochutnává,
  • taky se dětské chutě často mění - co malému napoprvé nechutná, tak za týden už to papá v pohodě, naopak co vždycky jedl, tak naráz mu může přestat chutnat,
  • první měsíce zavádění příkrmů může být strava klidně jednolitá, ať si dítko zvyká postupně, už tak je to z mléka velký šok a náš malý to ze začátku špatně snášel,
  • a na další zajímavý poznatek si momentálně nemůžu vzpomenout, tak snad příště... :-)

Zdravé sušenky pro děti, kterým dávám zelenou:

Jablečné BIO Kačenky se špaldovou moukou
vyrábí Biopekárna Zemanka - koupíte v DM drogerii nebo v některých prodejnách zdravé výživy
Výhodou těchto sušenek je, že neobsahují žádná kypřidla, jsou ze špaldové hladké mouky, slazeny pouze rýžovým sirupem a sušenými jablky. Našemu malému moc chutnají.
Cena cca 40 Kč/100g.


Sušenky od Hero Baby - vanilkové nebo banánové - koupíte v různých obchodních domech (např. Tesco, Interspar atd.) a taky např. v DM drogerii - aspoň na těchto místech jsem je koupila já.
Složení těchto sušenek už představuje dlouhý seznam, jsou v nich kypřidla. Ale jinak nepřislazované, pouze čistými ovocnými šťávami a velmi dobré a rozpouští se rychle na jazyku. Jsou obohaceny různými vitamíny a hlavně všechny použité suroviny jsou v BIO kvalitě.
Cena cca 45 Kč/125 g.


Ceny těchto sušenek jsou určitě vyšší než nebio, ale takové malé dítko jich zase tolik nesní. A do roku věku bych na dětech teda moc nešetřila. A ty sušenky od Hero Baby se dají občas pořídit v akci.
Každopádně se brzy chystám upéct domácí sušenky pro děti. Ale to až jindy.

Tak a tady už jsou slibované muffiny pro děti.

Suroviny:
1 hrnek = 200 ml, na 12 klasických muffinů nebo 24 menších muffinů
  • 1 hrnek kukuřičné hladké mouky,
  • 1 hrnek pšeničné hladké mouky,
  • 1/3 hrnku hroznového cukru (glukózy),
  • 1 a půl kávové lžičky bezfosfátového prášku do pečiva,
  • 15 g - 50 g másla nebo 3 PL rostlinného oleje,
  • ovocná přesnídávka bez přídavku cukru (nebo domácí pyré),
  • 1/2 hrnku jablečné šťávy bez přídavku cukru,
  • 1 žloutek.

Většinou nezvládám ještě fotit suroviny na své recepty. Ale protože je to tentokrát recept pro děti, dala jsem si tu práci a moje použité suroviny jsem aspoň našla na různých webových stránkách a dala je do této koláže níže.
Od Babylove jsem použila přesnídávky - jablko s banánem a jemné jablko a taky jablečnou šťávu.
Kukuřičnou mouku jsem použila v biokvalitě, hladkou bohužel obyčejnou, hroznový cukr v biokvalitě jsem ještě nikde nesehnala.
Kypřící prášek je od firmy Bio a Nebio, kupuji v prodejně ZV. Másla Dr. Halíř dle dTestu dopadlo velice dobře. Takže za dobrou cenu výborná kvalita. Vajíčko mám bohužel nebio. Občas se k nám ale dostanou vajíčka od manželovy babičky a to jsem potom nadšená. Žloutky jsou opravdu žluté, prostě ty domácí slepičky se mají báječně. :-)



Postup:
  1. Nejprve si smícháme všechny suché suroviny - mouky, cukr, prášek do pečiva.
  2. Pak si v míse rozšleháme mokré suroviny - žloutek, přesnídávky, jablečnou šťávu, rozpuštěné máslo nebo olej.
  3. Mokré suroviny přilijeme do suchých a důkladně promícháme.
  4. Muffinovou formu si vymažeme máslem a naplníme těstem.
  5. Předehřejme si troubu na 190 stupňů a pečeme asi 30 minut.


Jinak závěrem musím říct, že muffiny jsou takové nemastné neslané, takže dospěláka asi moc nepotěší. Náš malý je jedl, ale prostě rohlík je rohlík, na něho žádný muffin nemá. I když ten muffin byl sladší než rohlík.
A možná to bylo i tím, že klasický kynutý rohlík se rozplyne na jazyku, tento muffin je malinko tvrdší, ale i takové malé dítě ho zvládne pokousat.

Tip na zlepšení muffinů pro dospělé:
  • přidat více oleje,
  • přidat 1/2 hrnku sekané čokolády nebo 1/2 hrnku sušeného ovoce.

Otázka pro všechny: Jste příznivcem některého extrémního typu stravování (např. vegetariánství, makrobiotika) nebo třeba nejíte nějakou konkrétní potravinu?

Otázka pro ty, co už mají děti: Jaké sladkosti a v jakém množství dopřáváte svým dětem? Cokoliv a kdykoliv si řeknou? Nebo máte stanovená pravidla?

pátek 27. dubna 2012

Kuřecí prsa v cornflakes těstíčku

Smažená jídla u nás doma moc nefrčí. Ne že bychom je neměli rádi, to zas ne. Ale přeci jenom snažím se vařit trochu zdravěji. A příležitostí ke klasickému řízku je v rámci různých oslav víc než dost, tak aspoň doma se tomu smažení vyhýbám. Samozřejmě nic se nemá přehánět, takže sem tam to smažené snad nevadí. Takže jsem se rozhodla udělat smažená kuřecí prsa v cornflakes těstíčku. Recept jsem našla zde.


Původně jsem si myslela, že ty cornflaky budou po usmažení z těstíčka trochu vykukovat. Ale jakmile jsem těstíčko umíchala, téměř okamžitě se rozpustily. Chuťově by to tam každý asi hned nepoznal. Ale to těstíčko bylo opravdu velice zajímavé a toto jídlo budu určitě někdy opakovat. :-)

Suroviny:
  • 4 kuřecí prsa,
  • sůl,
  • gulášové koření,
  • olej na smažení,

Těstíčko:
  • 5 PL cornflakes,
  • 1 PL plnotučné hořčice,
  • 2 vejce,
  • 4 PL hladké mouky.

Postup:
  1. Kuřecí prsa omyjeme a naplátkujeme. Osolíme a přidáme gulášové koření.
  2. Pak si připravíme těstíčko. Smícháme vejce, hořčici, mouku a nakonec přidáme cornflakes, které si můžeme trochu nadrtit. Vše pořádně promícháme.
  3. Jednotlivé plátky masa pak namáčíme do těstíčka a vkládáme do rozehřátého oleje na pánev. Kuřecí plátky v těstíčku smažíme po obou stranách dozlatova.
  4. Podáváme např. s bramborami a můžeme doplnit zeleninou. Já jsem zvolila hrášek, papriku a pažitku.


středa 25. dubna 2012

Sváteční jablečný štrúdl

Tento štrúdl jsem kdysi pekla jako svoji premiéru a byl to můj úplně první štrúdl. Tehdy jsem se ještě bála péct z listového těsta, protože jsem měla nějak zafixované, že to je složité. Dnes už vím, že štrúdl z listového těsta patří rozhodně k rychlejší variantě. Jestli k chuťově lepší, to musí každý posoudit sám. Já třeba upřednostňuji tento sváteční, ale u manžela je favorit rozhodně listnáč. :-)) Zdroj, ze kterého jsem čerpala, svůj výtvor nazývá jablečný závin pro začátečníky. Naše mamka, když tento závin ochutnala, prohlásila, že je takový sváteční, takže jsem ho nazvala sváteční. A hned po mně chtěla recept. Takže mami, tady ho máš! :-)
Ale i to slovo pro začátečníky je tam přiléhavé, protože s těstem se výborně pracuje, vůbec se netrhá a klidně můžete vzít celý velký plát těsta do ruk a zvesela ho otočit a vůbec se neroztrhne.


Samozřejmě, že jsem přemýšlela, jestli by nešel i trochu ozdravět. :-) Napadlo mě dát 1/3 mouky celozrnné pšeničné. Ale jelikož jsem v ten den, kdy jsem pekla tuto dobrotu, už pokazila svým experimentováním oběd, tak jsem radši už neriskovala. Takže snad příště. :-)

A ještě jedna věc. Nedávno jsem zjistila, že štrúdl se píše s čárkou nad u. To mě docela překvapilo. Vždycky jsem dávala kroužek. Vlastně ani nevím, z jakého důvodu se tam píše čárka a ne kroužek. Ale na pravidlách.cz to tak prostě je a tam chodím vždycky na rady, když si nejsem jistá s pravopisem.

Suroviny:
Těsto na 3 štrúdly:
  • 600 g pšeničné hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 10 PL mléka,
  • 120 g cukru moučka,
  • 125 g rostlinného tuku (Hera, Stella),
  • 1 prášek do pečiva.
Náplň:
  • trocha strouhanky,
  • 1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek,
  • skořice,
  • cukr krystal (nebo hnědý cukr),
  • dle chuti rozinky nebo ořechy (nejlépe pomleté), 
  • kousíček másla na potření upečeného štrúdlu.

Postup:
  1. Rostlinný tuk si dopředu vyndáme z lednice, aby byl trochu změklý a lépe se s ním pracovalo.
  2. Všechny suroviny na těsto smícháme a uhněteme v ruce. 
  3. Těsto rozdělíme na tři stejné díly. Z každého dílu vyválíme obdelník. Pak ho posypeme hrstkou strouhanky, nastrouhanými jablky, cukrem a dle chuti rozinkami nebo ořechy a na závěr opět trochou strouhanky. Pak zavineme, konce přimáčkneme k sobě a zahneme pod štrúdl. 
  4. Dáme do vyhřáté trouby péct asi na 25 minut na 180 stupňů. 
  5. Upečený štrúdl potřeme máslem, tím krásně zvláční. 
  6. Před podáváním můžeme pocukrovat. Já nikdy necukruju. :-)


pondělí 23. dubna 2012

Versatile ocenění

Dnes ke mně přišla příjemná zpráva od Alizie a to, že mimo jiné i mě nominuje na ocenění Versatile Blogger Award. Děkuji Ti Alizie, udělalo mi to opravdu radost a vážím si toho. I když v první moment jsem byla zaražená a říkala si, co teď s tím, jak s tím mám naložit? :-)) Jsem v tomto směru naprostý začátečník. Svůj blog používám sice od konce minulého roku a i když tady vcelku často vysedávám, vůbec nejsem zkušená blogerka. Občas se tady v tom ztrácím a zvykám si na specifický jazyk jako např. foodblog, giveaway, dávám ti follow atd. a taky se postupně orientuju v různých cizích názvech cizích jídel. Popravdě mám ráda český jazyk, takže když to jde, radši si všechno pěkně počeštím. :-)

A jak teda toto ocenění funguje a jaká jsou jeho pravidla?
  1. Nominovat 15 blogerů, jejichž blog vznikl relativně nedávno.
  2. Informovat nominované o tom, že byli nominováni.
  3. Prozradit o sobě sedm různých informací.
  4. Poděkovat tomu, kdo nás nominoval.
  5. Přidat ikonku Versatile Blogger Award do svého příspěvku.

Zde nominuji 15 blogů, na které ráda chodím a ze kterých čerpám inspiraci:

A co bych vám tak o sobě prozradila?
  1. Miluji svůj mikrosvět zvaný rodina.
  2. Jsem nekuřačka a kuřáky špatně snáším.
  3. Nejsem kariéristka a nikdy mě to ani nelákalo.
  4. Jsem vystudovaná inženýrka ekonomie, ale nikdy mě to vlastně nějak moc nebavilo.
  5. Ráda jezdím na kole, ať už do města na nákupy nebo na výlety s rodinou.
  6. Nesnáším agresivní řidiče a že jich teda je.
  7. Hraji na saxofon. Teď už ale naprosto minimálně. Na střední škole jsem ale aktivně hrávala na koncertech a byla jsem členem jazzové skupiny.

A abych splnila všechna pravidla, tak tady je ještě ikonka.





pátek 20. dubna 2012

Žitné muffiny se švestkami a meruňkami

Ach ta žitná mouka, nějak pořád nechce zmizet z naší kuchyně, tak co s ní? :-) V českých receptech už jsem nikde nic nenacházela, tak jsem hledala a hledala a tohle bylo to pravé. Původní recept se v překladu jmenuje ovocné žitné muffiny a tím ovocem se myslí sušené fíky, sušené datle a jeden rozmačkaný banán. Já jsem si recept trochu počeštila na naše ovoce a dala jsem sušené švestky a sušené meruňky. Místo banánu jsem použila hustý jogurt. Od muffinů jsem čekala takové hutné kuličky, přesně tak, jak když se udělá sto procent žitná buchta, je taková těžká. Muffiny ale velice příjemně překvapily. Krásně nakynuly a vůbec nebyly zdrclé. Asi je to hodně i tím, že na takové malé množství mouky je použito hodně kypřícího prášku.
Můj manžel tyto muffiny označil za zatím nejlepší, co jsem dělala, což jsem teda měla šílenou radost. Protože jsou podle mě mega zdravé a když navíc i chutné, tak to je prostě parádní kombinace. :-)


Suroviny:
hrnek = 200 ml, 12 velkých muffinů nebo 24 malých
  • 1 a 3/4 hrnku celozrnné žitné mouky,
  • 3 PL hnědého cukru,
  • 2 a 1/4 KL bezfosfátového prášku do pečiva,
  • 1/2 KL soli,
  • 1/2 KL mleté skořice,
  • 9 sušených meruněk,
  • 9 sušených švestek,
  • 1 vejce,
  • 120 g hustého jogurtu (použila jsem řecký),
  • 1/2 hrnku mléka,
  • dle potřeby voda - já použila 1/3 hrnku vody.

Postup:
  1. Předehřejte troubu na 185 stupňů.
  2. Pokrájejte si 6 meruněk a 6 švestek na malé kousky.
  3. Smíchejte suché suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, skořici a 6 pokrájených meruněk a 6 pokrájených švestek.
  4. Smíchejte mokré suroviny - vejce, jogurt a mléko.
  5. Mokré suroviny nalijte na suché a důkladně promíchejte. Pokud je těsto moc tuhé, přidejte vodu nebo mléko. Já dala asi 1/3 hrnku mléka.
  6. Muffinovou formu si vymažte máslem a nalijte těsto. Ze tří sušených meruněk si nakrájejte 12 kousků, totéž udělejte se třemi švestkami. Já jsem pak zdobila na střídačku jeden muffin švestkou a druhý meruňkou. 
  7. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. (V návodu bylo sice 20 minut, ale mně se to zdálo pořád nedopečené, asi záleží na konkrétní troubě.)

Muffin s meruňkou

Muffin se švestkou

čtvrtek 19. dubna 2012

Kuřecí minutka s pečenými bramborami

Tak se tak dívám, že mých několik posledních příspěvků jsou samé sladké. Musím to teda trochu vyvážit. Přeci jenom obědy vařívám spíše slané, ale ne vždy mám chuť a čas je fotit. Našla jsem u sebe na pc vyfocenou takovou rychlovku oběd. Trochu delší je teda pečení brambor, ale klidně stačí udělat klasiku vařené brambory. Toto jídlo není žádné extra umění, takže náročnější kuchaře to asi zklame nebo možná pobouří, nevím. :-)) Ale začátečníka, který s vařením teprve začíná, by to mohlo potěšit. Sama si moc dobře vzpomínám, když jsme se nastěhovali a začali s manželem bydlet sami, naráz byla kuchyň jenom moje, tudíž veškerá zodpovědnost na mně. Doma jsem mamce s vařením vždycky pomáhala, takže nedá se říct, že bych neměla s vařením zkušenost, ale mamka byla šéfkuchař a já pomocný kuchař. Po přestěhování ale nastala radikální změna a já jsem zjistila, že jsem sama dost nejistá. Ovšem při tom téměř každodenním vaření se člověk hodně naučí, ale bohužel nikdy nenaučí vše, učit se dá celý život, což je vlastně i fajn ne? :-)
Dost už řečí. Takže jedna rychlovka oběd. :-)

Suroviny:
  • kuřecí prsa,
  • sůl,
  • gulášové koření,
  • olej,
  • brambory,
  • kmín,
  • plátkový sýr,
  • jako obloha sterilovaný hrášek.

Postup:
  1. Kuřecí prsa naporcujeme, osolíme a přidáme gulášové koření.
  2. Na pánvi na oleji prsa opečeme, asi tak 10 minut na každou stranu. Radši vždycky nechávám víc a pomaleji, aby byla kuřecí prsa opravdu propečená. Na posledních 5 minut pečení přidáme plátkový sýr.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, osolíme, okmínujeme a pečeme v předehřáté troubě cca hodinu.
  4. Servírujeme např. se sterilovaným hráškem.

Vzpomínáte si ještě na svoje vařící začátky? Jaké bylo vaše první hlavní jídlo, které jste se naučili uvařit? 

pondělí 16. dubna 2012

Žitná kukuřičná buchta s kompotem

Tato buchta by mohla dostat přívlastky jako rychlá, zdravá, bez tuku. Vznikla vlastně tak, že jsem měla doma žitnou mouku s končící dobou minimální trvanlivosti. "Prošlé" mouce se asi tolik nestane a dá se použít i pak, ale prošlé potraviny nemám ráda už tak nějak z principu. Co se týče žitné mouky, tak většina buchet z ní je spíše taková těžká a rozhodně ne nadýchaná nebo vláčná. Žitná mouka je pravda lepší spíše do chleba. Jenže já ji chtěla použít do buchty. Tak jsem brouzdala internetem, dalo to opravdu hodně času a sil, až jsem našla pár receptů. Ani jeden mi nevyhovoval sto pro, třeba i z toho důvodu, že jsem neměla všechny suroviny v receptech uvedené. Tak jsem si udělala kombinaci dvou receptů a vznikla z toho tato žitná kukuřičná buchta s cuketou. A ejhle velké překvapení.


Zatím nejlepší buchta s žitnou moukou, kterou jsem kdy jedla!! Vůbec není hutná, dá se skoro i říct, že je nadýchaná a v kombinaci s kukuřičnou moukou je žitná mouka úplně jakoby utajena. Díky kukuřičné mouce má buchta takovou zvláštní jemnou chuť a prostě dělala jsem ji poprvé, ale určitě ne naposledy. Navíc v ní není žádný tuk. Doporučuji péct na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Já byla líná a dala jsem si papír na pečení a díky kompotu je taková lehce mazlavější, tak se měla tendenci na ten papír přilepovat. Ale žádná hrůza, jen tak lehce.
Kompot si můžete zvolit jakýkoliv domácí nebo kupovaný. Já jsem stále zazásobená cuketovými domácími kompoty od naší mamky a zavařená cuketa mi chutná pouze v buchtách, tak poctivě spotřebovávám. Na fotkách vypadá trochu jako ananas a chuťově se tomu ananasu taky podobá.

Suroviny:
  • 150 g celozrnné žitné mouky,
  • 100 g kukuřičné hladké mouky,
  • 100 g hladké bílé mouky,
  • 40 g hrubé bílé mouky,
  • 700-800 g libovolného kompotu i se šťávou (v mém podání jsou to cukety),
  • 150 g cukru dle vlastního výběru (já použila tentokrát bílý krupicový),
  • 3 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (nebo 1 klasický prášek do pečiva).

Postup:
  1. Smícháme všechny mouky (žitnou, kukuřičnou, bílou hladkou a hrubou), přidáme cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  2. Pak přidáme vejce a kompot i se šťávou a důkladně promícháme.
  3. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Pečeme při 180 stupních 30-40 minut.


Napadá mě otázka: Jíte potraviny s ukončenou dobou minimální trvanlivosti nebo jdou raději hned do koše?

neděle 15. dubna 2012

Zdravé kokosové sušenky

Jelikož mám neustále chutě na sladké, tak u nás doma vznikají sladké cokoliv. :-) Mohla bych tady říct, že je to určitě tím, že jsem kojící matka a mám jiné potřeby a tělo si to vyžaduje, abych se jakože vymluvila. Ale sama vím, že kojením to určitě není, protože sladké chutě jsem měla v dětství, v pubertě, před těhotenstvím, v těhotenstvím, při kojení a vím, že budou i po kojení. Jsem prostě takový typ na sladké, no a co. Je na tom něco špatného? :-)
Sladkosti z obchodu ale mnohdy nejsou nic moc kvalita, i když i ty umělé chutě občas příjdou vhod. :-)) Ale abych měla z toho mlsání dobrý pocit, tak si dělám domácí, jak my říkáme, kokina. :-)
Takže recept na jedno takové odlehčené domácí kokino jsou právě kokosové sušenky. Daly by se určitě zařadit do vánočního cukroví. Můžeme je slepit marmeládou a polít čokoládou. To si ale nechám až na ty Vánoce, tentokrát jsme je jedli jen tak na sucho. :-)
Inspiraci jsem našla zde a moc jsem recept nepozměňovala, jen sladidla jsem dala dle svého uvážení. Použila jsem hnědý cukr a javorový sirup.


Suroviny:
  • 100 g hladké mouky,
  • 100 g celozrnné mouky pšeničné hladké,
  • 50 g másla,
  • 50 g hustšího bílého jogurtu (použila jsem Hollandii),
  • 40 g hnědého cukru,
  • 1 polévková lžička javorového sirupu,
  • 40 g strouhaného kokosu,
  • 1 vejce.

Postup:
  1. Hnědý cukr utřeme s máslem a vejcem.
  2. Pak přidáme javorový sirup a promícháme.
  3. A pak všechny ostatní suroviny jogurt, mouky a kokos. Uhněteme hutné těsto.
  4. Těsto necháme odležet v ledničce asi 1 hodinu. To uležení je opravdu důležité, jinak je to těsto hodně mazlavé a špatně by se s ním pracovalo.
  5. Poté ho tence vyvalujeme a vykrajujeme (já použila vykrajovátka tvaru kočiček) a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme asi 15 minut na 180 stupňů. (V původním receptu bylo, že pečeme jen 6 minut, já pekla 15 - 20 minut, aby to opravdu bylo. Taky hodně záleží, jak tlusté ty sušenky uděláte.)


A jak jste na tom vy s chutí na sladké? Musíte mít denně aspoň jednu sladkost?

pátek 13. dubna 2012

Těstovinový tvarohový nákyp s rozinkami a brusinkami

Čas od času dostanu chuť na sladký oběd. Většinou to končí rýžovým nákypem a sem tam žemlovkou, ta je ale časově náročnější. Tak jsem chtěla zkusit něco jiného a rychlého a těstovinový nákyp přišel vhod. V kombinaci s tvarohem to byla mňamka a zvláštní chuť v něm dělaly brusinky.

Suroviny:
  • 400 g těstovin,
  • 250 g tvarohu,
  • 3 vejce,
  • 50 g másla,
  • hrst rozinek,
  • hrst brusinek,
  • vanilkový cukr,
  • 100 g cukru dle vlastního výběru,
  • 1 lžíce rumu,
  • špetka soli,
  • máslo a strouhanka na vysypání formy.
Na ozdobu:
  • banán,
  • kakao nebo karobový prášek nebo moučkový cukr.

Postup:
  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. 
  2. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a scedíme. 
  3. Žloutky vymícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme tvaroh, vanilkový cukr, rozinky, brusinky a rum. 
  4. Přidáme těstoviny a směs promícháme.
  5. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh.
  6. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou i po okrajích. 
  7. Vlijeme těstovinou směs a zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut.
  8. Těstovinový sladký nákyp podáváme teplý i studený, před servírováním můžeme ještě podle chuti dozdobit ovocem a posypat kakaem nebo karobem. Já použila banán a karob.

Datlové sušenky

Nápad na upečení datlových sušenek vznikl vlastně jaksi z povinnosti spotřebovat půl kila sušených daltí s ukončenou dobou minimální trvanlivosti. Recept vznikl taky spíše spontánně, žádný z nalezených mi úplně nevyhovoval, tak jsem si ho vymyslela dle svého. Od datlových sušenek jsem čekala, že budou takový ten tvrdý typ, který si budu doma sama chroustat a ani se neodvážím je někomu nabízet. Opak byl ale pravdou, nejen že byly pěkně měkké, ale dokonce chutnaly mému tatínkovi, který ty zdravé věci zas až tak nemusí a i manžel si je s chutí dal. Určitě je zařadím do seznamu vánočního pečení, protože na rozdíl od jiných cukroví, z těchto sušenek se tolik nepřibere. :-)

Suroviny:
  • 350 g sušených datlí bez pecek,
  • 130 g mandlí,
  • 150 g mix (ovesné otruby, ovesná mouka, špaldové klíčky) - jinak třeba stačí jen 150 g rozmixovaných ovesných vloček,
  • 50 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžička prášku do pečiva.
Postup:
  1. Mandle nejprve povaříme v horké vodě. Pak oloupeme slupky.
  2. Mandle a datle pokrájíme na menší kousky. To je asi nejmíň záživná a pracná část.
  3. V míse smícháme suchý mix otrub, mouky a klíčků, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  4. Rozpustíme si máslo.
  5. Máslo přilijeme do suché směsi, přidáme vajíčka a promícháme.
  6. Nakonec přidáme mandle a datle a směs důkladně promícháme.
  7. Sušenky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Stačí dát hrudky, které přímo na plechu vytvarujeme např. do kulatého tvaru.
  8. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Raději pořád kontrolujeme. Musí lehce zhnědnout.

Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale i po několika dnech jsou stále moc dobré. 



středa 11. dubna 2012

Tvarohová štola s marcipánem

Recept na tvarohovou štolu jsem našla ve své knížce Dieta - Choroby jater a pékávala jsem si ji v dobách, kdy jsem jaterní dietu musela držet. Je to takový spíše suchý typ buchty. Ani nevím, jaký správný tvar má štola mít, já jsem to pojala tvarově jako štrůdl. Co se týče toho marcipánu, tak to je můj výmysl, to v tom původním receptu nebylo. Chtěla jsem si vyzkoušet, jak se s marcipánem pracuje, abych se později mohla pustit i do dortů, které jsou potažené marcipánem. Moc mi totiž chutnají a beru to jako další výzvu. Byla jsem překvapená, jak jde marcipán snadno rozválet. Na mém silikonovém prknu se vůbec nepřilepoval. Akorát jsem si teda udělala dvě placky, které jsem potřebovala někde odložit, abych mohla rozválet těsto. Marcipán jsem dala na porcelánový talíř a na něj se to už trochu přilepovalo. Takže bacha na to. :-)
Jinak v původním receptu není 100 g másla, ale 150 g rostlinného tuku.

Suroviny:
  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g tvarohu,
  • 100 g másla,
  • 150 g cukru (dle vlastní volby),
  • 2 vejce,
  • vanilkový cukr,
  • 50 g rozinek,
  • 2 kypřící prášky do pečiva,
  • 150 g marcipán (použila jsem balení od Dr. Oetker)
  • olej na plech (nebo pečící papír).

Postup:
  1. Máslo si v rozpustíme a pak utřeme s tvarohem, cukrem, vanilkovým cukrem a s vejci.
  2. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a rozinky a vypracujeme tužší těsto. Pokud by se vám zdálo až moc tuhé, lze naředit mlékem. Těsto si rozdělíme na dvě části.
  3. Marcipán si rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdelník.
  4. První část těsta rozválíme na pomoučeném válu na silný plát, položíme na něj jeden obdelník marcipánu a stočíme stejně jako např. jablka do štrůdlu. To samé uděláme s druhou částí.
  5. Oba štrůdly nebo chcete-li štoly položíme na vymazaný plech (nebo pečící papír) a pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě.
Na první pohled vypadá moje štola spíše jako klasický štůdl...


kde místo jablek je vevnitř proužek marcipánu.


Hotovou štolu pokrájíme na plátky.


Víte, jaký tvar má mít štola, aby se dala nazvat štolou??

pondělí 9. dubna 2012

Velikonoční mazanec, aneb poprvé a naposled??

Dneska nebudu zveřejňovat žádný recept na mazanec, protože se necítím dostatečně fundovaná. Ráda se ale podělím o svůj zážitek s přípravou tohoto tradičního velikonočního pokrmu.

Můj první velikonoční mazanec

Přišel den D, na který jsem měla naplánované upéct velikonočního mazance. Týden dopředu jsem si studovala různé recepty, až jsem si našla takový, který se mi zdál pro mě přijatelný. Nevypadal tak složitý. Nutno říct, že nemám s kynutým těstem téměř žádné zkušenosti. Dělala jsem pouze jedenkrát kynuté tvarohové buchty. Dokonce byly částečně z celozrnné mouky a až na tu náplň se mi povedly a byla jsem nadšená. Těsto kynulo úplně nádherně. Tehdy jsem použila sušené droždí, pač jsem slyšela, že pro začátečníky je lepší.

Když jsem se teda pustila do mazance, tak jsem hledala recept se sušeným droždím. Pečení jsem tradičně naplánovala na večerní hodiny, kdy bude malý spinkat, ale mísit začnu samozřejmě dřív. Předem jsem teda manželovi oznámila, že musí hlídat na plný úvazek.

Těsto jsem zamísila podle návodu, dělalo se mi krásně a byla jsem nadšená, přikryla jsem utěrkou a nechala kynout (aspoň jsem ti to myslela, že nechávám kynout :-)). Po 15 minutách jsem ze zvědavosti šla nakuknout, jak to vypadá. Těsto se ani nehlo, to mi přišlo divné. Jako 15 minut, to už by se něco dít mohlo, za dalších 15 minut zase nic. A tak jsem čekala hodinu a nedočkala se. To už jsem začala volat SOS: "Mami, spíš? Prosím Tě, co mám dělat, těsto mi nevykynulo." "Hmm, já nevím, mně se to ještě nikdy nestalo." :-)))

Nakonec jsme vymyslely, že tam dám další sušené kvasnice, jako zkažené už to bylo, tak víc už by se to snad nezkazilo. Pomohlo to ale jen trochu, těsto moc nekynulo, měla jsem pocit, že tak úúúúplně malinkato se zvedlo. A to už jsem ho měla u topení, u rozehřáté trouby a nic. Tak jsem hledala internetové diskuze a dočetla se, že když nevykyne, tak třeba ještě vykyne v troubě při pečení. Už bylo deset večer, říkám, už na to kašlu, musím jít taky někdy spát, tak jsem udělala dva bochánky a dala péct. Jo a taky musím říct, že už jsem začala být pěkně protivná a manžel se šel radši někam schovat. :-)) K mému velkému překvapení bochánky se zvedaly a zvedaly a nálada se zlepšovala. Pekla jsem tedy hodinu. Spát jsem šla nakonec někdy po půlnoci.

Ráno jsem se vzbudila s šílenou migrénou, celé dopoledne jsem byla nepoužitelná, bylo mi zle od žaludku atd. atd., kdo trpí migrénou, jistě ví, jak to probíhá. Pak naštěstí zabraly prášky a já jsem šla ochutnat to velké dílo. Trošku překvasnicované, možná takové hutnější, prostě jak řekl manžel, není to úplně ono. Po dvou dnech jsem uznala, že je to aspoň originální a jinší jak z obchodu a na tu netradiční chuť jsem si zvykla. A jak jsem si myslela, že už ten mazanec nechci ani vidět, tak teď už to naopak beru jako velkou výzvu do příště a už se těším na další pečení mazance. :-))


Zajímaly by mě dvě věci? 
  1. S jakým droždím je to jednodušší, s čerstvým nebo sušeným?
  2. Už se vám někdy stalo, že vám nevykynulo těsto? Jak jste to řešili?

čtvrtek 5. dubna 2012

Jáhlové kuličky

Tak jsem se konečně dostala na nějaké to velikonoční "pečení". Původně jsem chtěla udělat jáhlová vajíčka. Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem zvládla vytvarovat aspoň kuličky, tak tak to malý se mnou vydržel a stihla jsem je udělat všechny. Ale už vůbec to, že jsem něco takového přichystala přes den je úspěch. Většinou začínám svoje kuchtící akce, až malý po koupání pěkně spinká.
Ještě mám v plánu další kolo, ale uvidím dle času a sil. Můj manžel má vysněný domácí mazanec. Tak jsem namotivovaná mu ho upéct. Akorát jsem ho teda ještě nikdy nedělala, tak snad to dopadne. O tom teda až v nějakém dalším příspěvku. :-)
Teď už jáhlové kuličky, které teda nemusí být jen na Velikonoce, ale většinou je dělám spíš na Vánoce a nebo jen tak na mlsání kdykoliv během roku.

Suroviny:
  • 1 hrnek jáhel,
  • 3 hrnky vody,
  • špetka soli,
  • 1/2 hrnku rozinek,
  • 2 PL javorového sirupu,
  • 1 PL medu,
  • hrst ovesných vloček,
  • 2 hrsti ovesných otrub,
  • kokos, pomleté ořechy, karob (na obalení),
  • 1 PL rumu (nemusí být).

Postup:
  1. Jáhly spaříme horkou vodou.
  2. Jáhly scedíme, přidáme 3 hrnky vody, špetku soli, rozinky a vaříme do měkka. V průběhu vaření radši pořád kontrolujeme, zda nevsákly jáhly veškerou vodu a nezačínají se nám v hrnci připalovat. Kdo si chce ušetřit práci, tak přidá vody mnohem víc a potom ji slije.
  3. Jakmile jsou jáhly měkké, dáme je vychladit.
  4. Potom přidáme javorový sirup, med a rum. Rum není povinný, záleží, jak dlouho máte v plánu kuličky skladovat. Já jsem je kdysi dělala ve velkém množství, skladovali jsme je dlouho a potom se nám zkazily. Pro jistotu už radši dávám nějaký konzervant.
  5. Přidáme ještě vločky a ovesné otruby. Množství už je libovolné, dala jsem tolik, aby se mi co nejlépe dělaly kuličky. Jen samotné jáhly s rozinkami mají tendenci se rozpadat.
  6. A pak už tvoříme kuličky.
Kuličky můžeme obalovat buď to v kokosu


nebo použijeme mleté ořechy (já měla konkrétně lískové ořechy - už pomleté jsem je kdysi koupila v Tescu a byly ve skříni jaksi zapomenuté, nejradši bych ale použila vlašské domácí ořechy, ale to si musím prvně sehnat mlýnek :-)


nebo můžeme obalit v karobu (známý jako svatojánský chléb)



Všechny tři kuličky pohromadě pak tvoří, aspoň podle mě, docela milou trojkombinaci.


A když všechny kuličky vyskládáme na talíř, tak návštěva může klidně přijít. :-)
Samozřejmě nějaké jsou ještě schované v lednici, všechno návštěvě dávat nemusíme. :-)))


A co dodat na závěr? Kuličky jsou výborným zdravým nejen velikonočním mlsáním. Nemusíte mít žádné výčitky. U nás to má ale jeden malý háček. Nechutnají mému mužovi. :-)))

úterý 3. dubna 2012

Rychlý koláč na plech

Pro naši víkendovou návštěvu jsem chtěla mít přichystanou taky buchtu. Protože jsem tak tak stíhala úklid, tak jsem chtěla nějakou rychlovku a hlavně žádné moje experimentování z různými moukami. Vzpomněla jsem si na mamčinu osvědčenou. Zavolala jsem mamce, poptala se na recept a hned se do toho dala. Buchta sice je osvědčená, akorát naši mamkou. Já ji dělala poprvé a už jsem začínala trochu panikařit. Velmi rychle mi hnědla, přitom vevnitř byla ještě syrová. Takže je lepší ji po chvilce pečení přikrýt alobalem nebo pečícím papírem. Nakonec jsem ji teda upekla, nespálila. Mamka ji má vždycky takovou žlutou a vláčnou. Já jsem ji měla dost hnědou a vysušenou. Takže se asi stala chyba někde v pečení. Buchta je něco na způsob bublaniny. No ale tu moji verzi tchán nazval jako vylepšený perník. :-)) Z perníku to sice nemělo nic, ale hlavně že se rychle snědla.


V původním receptu jsou místo hrnku uvedeny sklenice a jedná se o sklenice o objemu 200 ml.


Suroviny:
  • 4 vejce,
  • 2 hrnky cukru (já dala jen jeden),
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 dcl oleje,
  • 3-4 hrnky polohrubé mouky (já dala jen tři),
  • 2 kávové lžičky sody,
  • celou sklenku kompotu i se šťávou (já měla dvě malé sklenky domácího meruňkového).

Postup:
  1. Rozšleháme vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem.
  2. Pak přidáme kompot i se šťávou.
  3. Pak postupně vmícháváme mouku.



Hovězí na hříbkách s těstovinami

Ve svých starších fotografiích jsem našla hovězí na hříbkách. Je to recept naší mamky a zatím jediný recept s hovězím, který dělám. A je u nás opravdu oblíbený, manžel vždycky vychvaluje hory doly. Fotka teda není moc kvalitní, ale dobré to bylo. Ovšem dá se to i zkazit. Tento víkend k nám dojeli manželovi rodiče se švagrem a člověk se chce blýsknout a udělat něco opravdu dobrého. A protože vím, že rodičové hovězí doma nedělají, tak jsem je chtěla příjemně překvapit. Ale jak už to tak bývá, vůbec se mi to nepovedlo a já jsem z toho byla pěkně otrávená. Sešlo se moc nepřejících okolností. Měla jsem dopoledne mimořádnou neodkladnou schůzku, domů jsem se vrátila o čtvrt na dvanáct, o půl jsem teprve začala vařit, to už měl ale malý pěkně hlad, takže jsem mu ještě musela dochystat jeho spešl oběd. Ten mu ale vůbec nechutnal, tak jsem začala vymýšlet další jídlo, které by snědl a do toho pořád brečel. Pak jsem zjistila, že jsem měla papiňák nějak špatně utěsněný, po půl hodině když jsem maso zkoušela, tak bylo pěkně tvrdé. Navíc jsem měla v kuchyni pěkný nepořádek. Taky jsem byla rozladěná z oné dopolední schůzky. Takže jsem v jeden moment měla pocit, že se z toho zblázním. Maso se vařilo snad hodinu, už jsem na to neměla nervy. Nebylo ještě správně měkké, ale už jsem to vaření ukončila. No návštěva zpočátku nic neříkala, po jídle tchýně řekla, že to bylo dobré. No asi už vycítila moje zoufalství. No a tchán to nekomentoval. A to už mi bylo jasné, že se to nepovedlo, pač tchán umí chválit opravdu hodně a vždycky je upřímný. Ale co už.

Suroviny:
  • 4 plátky hovězího zadního,
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých nebo žampiony),
  • trocha hořčice,
  • pepř,
  • sůl,
  • olej,
  • hladká mouka,
  • těstoviny.

Postup:
  1. Naplátkujeme si hovězí maso, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  2. Sušené houby si dáme do hrnku a zalijeme vodou.
  3. Maso zprudka osmahneme po obou stranách (můžeme na pánvi nebo i v hrnci, ve kterém budeme pak maso vařit - já používám papiňák). K masu přilijeme vodu, papiňák utěsníme a vaříme. Mně to trvá tak 30 až 40 minut, ale dost záleží na konkrétním masu, vždy to radši vyzkouším.
  4. Jakmile je maso měkké, přidáme houby a chvilku povaříme.
  5. Na závěr omáčku zahustíme hladkou moukou.
K hovězímu se hodí těstoviny nebo taky knedlík.




pondělí 2. dubna 2012

Staročeská kuřecí prsa s čínskými nudlemi

Po náročném víkendu, kdy jsem měla v domě dvojnásobek lidí, konečně zase usedám za pc, abych doplnila svůj blog o nějaký ten tip na oběd. Tento oběd jsme teda měli už někdy minulý týden, ale ještě jsem se nedostala k jeho zveřejnění. Je to druhý pokus o maso na sladko-slano (první bylo kuřecí na kari s ananasem). Inspiraci jsem vzala v Otově kuchařce, s tím že v původním receptu byla ještě cibule. Tu jsem tam chtěla dát, pač jsem věděla, že mám v lednici asi 4 cibule. Jenže vzala jsem první cibuli a shnilá. Vezmu druhou a shnilá, vezmu třetí a shnilá. Vezmu čtvrtou? A jak to dopadlo? Bystrému čtenáři už je to asi jasné. :-)) Takže cibule se nekonala. Celou dobu jsem si nedokázala představit, jak to asi bude chutnat. A nutno říct, že teda chutnalo to úplně úžasně. Manžel byl teda nadšen a to mi bohatě stačilo.
A navíc je to naprostá rychlovka oběd, takže jedno velké plus navíc.

Množství jednotlivých surovin si upravte dle počtu strávníků. Já napíšu to svoje do závorek.

Suroviny:
  • kuřecí prsa (3),
  • sušené švestky (nebo švestkový kompot) (3/4 hrnku),
  • rozinky (hrst),
  • sůl,
  • olej,
  • hladká mouka,
  • hrst vlašských ořechů,
  • čínské nudle (1 balení).


Postup:
  1. Kuřecí prsa si pokrájíme na kostičky, osolíme a osmahneme na oleji.
  2. Pak přidáme pokrájené švestky a rozinky, zalijeme trochou vody a povaříme.
  3. Jakmile je maso měkké, zahustíme směs rozkvedlanou moukou.
  4. Čínské nudle si uvaříme dle návodu.
  5. Pak už servírujeme, přímo na talíři ozdobíme vlašskými ořechy.