Poslední dobou se začínám zajímat daleko víc o stravu a mnohem pečlivěji sleduji složení jednotlivých potravin. Taky se zabývám alternativní medicínou. Ne že bych ji nějak aktivně studovala, spíš vyhledávám osoby, které se touto medicínou zabývají a kteří by mi mohli pomoct. Zatím ale nemám žádné výsledky, ale pořád pevně doufám. Můj zdravotní stav je opravdu všelijaký, tak zkouším, co se dá.
Taky zkouším na nějakou dobu vysadit kravské mléko. Nebyl to můj nápad, spíše mi to bylo doporučeno. Já totiž nejsem příznivcem žádného extrémního typu stravování. Myslím si, že člověk by měl jíst od každé kategorie potravin něco.
Co se snažím absolutně odbourat jak u sebe, tak v naší rodině, tak to jsou potraviny s nebezpečnými éčky, prostě s chemií která může být velmi nebezpečná. Také se snažím úplně odbourat bílý cukr, potažmo i hnědý a nahradit ho sirupy (pšeničný, rýžový, javorový, agáve). Takže budu opět experimentovat s recepty, hlavně tedy na buchty. Pokud máte někdo osvědčený recept na buchtu s použitím např. pšeničného sirupu, tak určitě sem s ním. Budu moc ráda, protože vzhledem k tomu, že jsou to tekutá sladidla, tak ještě nevím, jak se to bude v buchtách chovat. :-) Na Vánoce bych si přála kuchařku od Hanky Zemanové, známé to propagátorky bio stravy, abych měla nějakou předlohu ke zdravějším receptům. Zdá se mi, že internet je plný receptů, ale těch zdravých zas až tolik není. Škoda.
A taky se teď hodně dívám na stránky www.chemievjidle.cz.
Do rukou se mi také dostaly knížky od prof. Strunecké a prof. Patočky - Doba jedová a Doba jedová 2. A je zde opravdu hodně zajímavých informací.
Zdá se mi, že ale plácám páté přes deváté, tak radši už k receptu. :-)
Tyto sušenky měly být původně pochoutkou pro našeho ročního syna. Bohužel jsem ale takové tvrdší, takže i když mu chutnaly, moc dobře se mu nepapaly. Takže spíš si na nich pochutnávám já. Jsou to sice ovesné sušenky, ale mají hodně karamelový nádech. Zdroj neuvádím, protože jsem je trochu víc předělala a vznikl z toho úplně jiný recept, než mi byla předloha. :-)
Suroviny:
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček,
- 1 hrnek špaldové hladké mouky,
- 1/2 hrnku javorového sirupu,
- 120 g másla,
- 1 lžička jedlé sody,
- 2 lžíce vody,
- 1/2 lžičky skořice.
Postup:
- Ovesné vločky si rozmixujeme, abych z nich vznikla ovesná mouka.
- Ovesnou mouku smícháme se špaldovou hladkou moukou a přidáme skořici.
- Máslo dáme do hrnce a na sporáku rozpouštíme, přilijeme k němu 1/2 hrnku javorového sirupu a chviličku mícháme, dokud se máslo úplně nerozpustí.
- Mezitím si ohřejeme vodu a sodu smícháme se dvěma lžícemi horké vody. Sodu přilijeme k máslové směsi.
- Celou mokrou směs pak přilijeme k suché směsi a pořádně promícháme.
- Pak už si vyložíme dva plechy papírem na pečení a předehřejeme troubu na 190 až 200 stupňů.
- Lžičkou dáváme na plech hrudky, které můžeme přímo na plechu dotvarovat do kulatého tvaru. Pečeme asi 20 minut.