středa 30. ledna 2013

Potraviny: Mouky kol a kolem

Už hodně dávno mě napadlo založit na svém blogu takovou novou sekci, ve které bych se věnovala jednotlivým skupinám potravin, které v kuchyni často používám a které se vyskytují třeba v receptech, které zde uveřejňuji. Hlavně bych se věnovala těm potravinám, se kterými mám dobrou zkušenost. Jako první to budou mouky.

Mouky jsou možná pro můj blog trochu typické. Už když jsem blog zakládala, nevěděla jsem, jakým směrem se bude ubírat, ale věděla jsem, že ráda peču buchty a experimentuji s různými moukami a své experimentu budu zveřejňovat. A toho se docela držím.

Nutno říct, že všechny názory zde uvedené, vychází z mé vlastní zkušenosti, nejsem žádný nutriční specialista, takže co zde uvádím vyhovuje mně, ale někomu dalšímu třeba už ne. Základní stručné informace o moukách jsem čerpala z http://www.zdravapotravina.cz. Informace jsou to opravdu jen stručné, nevím, jestli by nějaký delší článek bavilo někoho číct. :-D

Takže začínáme, mouky část první. :-)

Pšeničná mouka


Hladká, polohrubá a hrubá pšeničná mouka
Varianty:
  • hladká (nejjemnější zrnitost),
  • polohrubá,
  • hrubá,
  • krupice (nejhrubší zrnitost).
Použití:
  • při pečení i vaření, dá se použít snad na všechny způsoby, většina tradičních receptů je právě z pšeničné mouky
  • krupice se dá použít na přípravu klasické krupičky z mléka na místo té dětské dehydratované či jak se ji říká, v této formě je to určitě lepší
Něco málo o mouce
  • klasickou pšeničnou mouku doporučuji kombinovat vždy s některou jinou moukou níže uvedenou, protože pšeničná mouka neobsahuje mnoho výživných látek pro tělo, neobsahuje vlákninu, cenné vitaminy a minerály
  • ovšem u dětí se to nemá s vlákninou v pečivu moc přehánět, proto je tam použití pšeničné mouky na místě, ale radši bych vybírala mouku v bio kvalitě a nebo zkusila spíše špaldovou mouku, ale špaldové rohlíky se bohužel nevyrábějí, takže my doma stejně končíme na klasických rohlících a prostě všeho s mírou

Pšeničná hrubá krupice

Celozrnná pšeničná mouka
obsahuje otruby, vitaminy řady B, minerální látky a vlákninu, takže to už napovídá tomu, že je určitě lepší používat tuto variantu mouky, kdo nemá rád stopro celozrnné výrobky, tak může aspoň část bílé mouky nahradit právě touto celozrnnou

Celozrnná pšeničná mouka
Použití
  • při pečení (do buchet, koláčů sladkých i slaných, na pizzu, sušenky, cukroví, knedlíky, kynuté pečivo atd.)
  • při vaření (do placiček

Špaldová mouka

Špaldová mouka patří k mým velmi oblíbeným. Obsahuje mnoho cenných látek a zrno slupek. Je chuťově velice dobrá a kdo není zrovna fajnšmekr, tak ji od bílé ani nemusí poznat. Fajnšmekr ale ucítí lehce oříškovou chuť.
Celozrnná hladká špaldová mouka
Varianty 
  • hladká (vynikající pro malé děti) - vyrábí ji Bioharmonie, 
  • polohrubá - vyrábí ji také Bioharmonie, osobně jsem ji ještě nekupovala, ale použití je jako u pšeničné polohrubé, 
  • celozrnná hladká.

Použití
dá se použít všude tam, kde používáte bílou pšeničnou mouku, dá se říct, že je to víc jak plnohodnotná náhrada, výborně pojí těsto a je to prostě můj favorit, patří k základním moukám, které doma musím mít, minimálně tu hladkou špaldovou

Špaldová mouka hladká
Žitná mouka

obsahuje vitaminy řady B a minerály

Celozrnná žitná mouka
Varianty
tady si už nejsem tolik jistá, jaké různé varianty se dají sehnat, já znám
  • celozrnnou žitnou mouku,
  • celozrnnou žitnou mouku (navíc) jemně mletou
Použití
  • tady už se nedá říct, že se dá použít vždy a všude, tak jako třeba špaldová
  • neznámější využití je samozřejmě na chleba (ale osobní zkušenost nemám, chleba jsem nepekla,
  • já žitnou vesele používám do různých buchet, bábovek a tak podobně, vždy ji ale kombinuji s nějakou jinou moukou, protože použití jen samotné žitné mouky udělá z buchty velice hutnou a to není vždy žádoucí
  • a ještě nesmím zapomenout, že žitná mouka je výborná do perníků
Celozrnná žitná mouka jemně mletá
obrázek použit z eshopu biolka

Ovesná mouka

Ovesná mouka jsou vlastně rozmixované ovesné vločky. Dá se koupit již rozmixovaná, hodí se zejména pro ty, kteří mixér nevlastní. Jinak ale určitě vyjde levněji koupit si ovesné vločky a doma je rozmixovat.
V případě ovesné mouky se tedy nedá hovořit o žádných variantách jako hladká, hrubá atd.
Její výhody jsou, že obsahuje např. velké množství vlákniny.

Celozrnná ovesná mouka
Použití:
  • hodí se do buchet, sušenek, kaší, výborná je i do polévky jako zdravější zahuštění

Pohanková mouka
obsahuje vitaminy skupiny B, rutin a je bezlepková, takže výborná pro malinké děti a bezlepkovou dietu
na její chuť si musíte zvyknout, koláč z pohankové mouky má už výrazně jinou chuť než pšeničný koláč, mně osobně ale velmi chutná a aspoň je to zpestření


Varianty
pohankovou mouku znám pouze v hladké variantě

Použití
zatím jsem ji zkoušela jen na pečení koláče, jinou zkušenost bohužel nemám


Pohanková hladká mouka

Tak to je pro dnešek vše, dalšími moukami budu pokračovat v nějakém dalším příspěvku - zmínit bych pak chtěla ještě kukuřičnou, rýžovou, jáhelnou, no a uvidíme, jakou ještě :-)

pondělí 28. ledna 2013

Strakatá buchta

Strakatá buchta je můj velmi oblíbený recept. Je chuťově velice bohatý, vláčný a nedá se snad ani zkazit. Na internetu tento recept koluje pod názvem strakatá bábovka. Naše mamka tento recept objevila kdysi dávno v jednom časopise a ihned nás zaujal, protože jsme měli doma ve špajzce spoustu nepomletého máku a nevěděli jsme co s ním. Nikomu se mák nechtělo mlít a do této buchty se dává mák nepomletý. Jasně v různých receptech najdete, že máte použít pomletý, ale já dávám zásadně nemletý a je to dobrá volba.


Tuto buchtu můžete udělat do bábovkové formy, ale já dělám (stejně jako moje mamka) už jen na plech, protože ji chci mít mnohem víc. Množství surovin je takové orientační. Je to znát už podle toho, že množství jednotlivých surovin je dáno hrstěmi, což je opravdu plus mínus. Já dávám většinou víc jablek, než je v receptu a pokud se vám to bude zdát moc řídké, tak stačí přidat mouku.


Na obrázku můžete vidět, jak společně peču dvě varianty buchty, to aby si mohl pochutnat i náš malý. Vlevo je buchta bez přídavku máku a ořechů a vpravo už je to se vším všudy. Vždy těsto míchám společně, pak dám směs bez ořechů a máku na plech a do druhé půlky přidám mák a ořechy a dám na plech.

Suroviny:
  • 4 hrstě nahrubo nastrouhaného jablka,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1 hrst nemletého máku,
  • 1 hrnek cukru moučka (místo cukru dávám 3 vrchovaté PL medu),
  • 1 hrst rozinek,
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů,
  • 4 vejce,
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva (dávám bezfosfátový),
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (většinou kombinuji s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou, buď půl na půl s polohrubou nebo klidně sto pro celozrnné).

Postup:
  1. Vejce ušleháme do pěny s cukrem (v mém případě s medem) a přidáme olej.
  2. Jablka si nastrouháme na hrubo, přidáme k tekuté směsi, promícháme.
  3. A pak už přidáváme rozinky, ořechy, mák, prášek do pečiva a mouku. Pořádně zamícháme.
  4. Formu (plech) si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 
  5. Nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 25-30 minut.


pondělí 21. ledna 2013

Špenátový koláč

Jak se tak dívám, tak posledních několik moc příspěvků jsou samá sladká jídla. Není to náhoda, sladké miluji a jsem na něm doslova závislá. No a obědy a večeře sice dělávám slané, ale ty nestíhám fotit. :-)

Tento koláč byl výjimkou, měli jsme ho k obědu a stihla jsem jej nafotit. Ale myslím si, že to není typické obědové jídlo. Pokud ho budete chtít udělat jako slané pohoštění jen tak třeba pro návštěvy, tak určitě bych zvolila koláčovou formu. Já jsem chtěla těsto co nejvíce rozválet, aby to připomínalo pizzu a to jsem dala potom na plech. Pizzu to skutečně připomínalo, ale spíše vzhledově než chuťově.


Chuťově to byl opravdu koláč, který bych si v klidu dokázala představit s nějakou sladkou náplní, jako třeba s jablky.
Pokud byste chtěli tedy raději špenátovou pizzu, tak doporučuji použít těsto z celozrnné pizzy a náplň použít tuto.
Původní recept byl zde, ale dost se tedy v mém podání změnil. :-)

Suroviny:

Těsto:
  • 145 g celozrnné pšeničné mouky,
  • 145 g špaldové hladké mouky, 
  • 135 g másla,
  • 1 vejce,
  • špetku soli,
  • trochu vlažné vody.
Náplň:
  • 400 g zmrazeného špenátu (listy, ne protlak),
  • 3 vejce,
  • 100 - 150 g tvrdého sýra dle chuti,
  • 62,5 g lučiny (1 kostka),
  • 3 lžičky gervais,
  • sůl,
  • 3 stroužky česneku,
  • trošku oleje,
  • trochu sušené bazalky.

Postup:
  1. Mouku se solí a máslem pořádně propracujeme prsty, pak přidáme vejce a podle potřeby ještě vodu. Mělo by vzniknout lesklé nelepivé těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme odpočívat do lednice tak na půl hodiny až hodinu.
  2. Mezitím si můžeme připravit špenátovou náplň.
  3. Na trošce oleje osmahneme špenát, dusíme tak dlouho, dokud se celý nerozmrazí. A pak do něj přidáme bazalku a pomačkaný česnek. Směs můžeme osolit a necháme trošku zchladit.
  4. V misce si smícháme vejce, lučinu a gervais.
  5. Dále si nastrouháme sýr.
  6. Pak už vše smícháme do jedné mísy - špenát, vaječnou směs a sýr. Trochu sýra si necháme stranou.
  7. Odpočaté těsto vyválíme (nejlépe přes obyčejný sáček, protože se těsto trochu trhá a díky sáčku se tomu zabrání). Těsto naformujeme do koláčové formy nebo dáme na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Na těsto dáme špenátovou směs a posypeme zbytkem strouhaného sýra.
  9. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů asi 30-40 minut.

Množství lučiny a gervais je jen takové orientační, dala jsem, co doma zrovna bylo. To co špenátovou směs dělá pěkně pevnou jsou vejce, ta lučina tomu spíše dodá zajímavou chuť. Určitě by se dalo použít i trocha pomazánkového másla nebo obyčejný tvaroh. V receptu, ze kterého jsem čerpala, autorka použila ricottu, což musí být supr. Já ji neměla, ale příště to s ní určitě zkusím. :-)

sobota 12. ledna 2013

Žitná bábovka s jablky a mrkví

Nenapadá mě, jak bych dneska komentovala svůj bábovkový výtvor. Snad jen, že tato bábovka je na fotkách asi nezajímavá, jak řekl můj muž, nudná, ale chuťově je to úplná bomba. A nestačila jsem se divit, jak ji ládoval náš malý. Je v ní půl kila ovoce a zeleniny, žitná mouka, rýžový sirup, trocha třtinového cukru, takže snad samé dobré věci. Určitě ji budu dělat opakovaně, protože buchty s žitnou moukou jsou vždy sázky do loterie.


Recept vycházel odsud, kde ještě místo polohrubé pšeničné byla použita špaldová mouka, takže ještě lepší kombinace. V receptu ale nebylo zmíněno, zda použít špaldovou hladkou, polohrubou, zda celozrnný typ. Prostě není to tak jednoduché, co se týče použití různých druhů mouk a je škoda, že některé recepty nejsou více konkrétní. Tak jsem použila polohrubou pšeničnou, protože jsem se bála, že s hladkou by směs byla příliš tuhá.

Perníkové koření bábovce dodá výraznou perníkovou chuť, takže pro ty, kdo perníkům moc neholduje, tak určitě koření vynechejte.

Suroviny:
  • 200 g celozrnná jemně mletá žitná mouka,
  • 150 g polohrubá pšeničná mouka,
  • 2 velká vejce (nebo 3 malá),
  • 70 g třtinový cukr,
  • 60 g rýžového sirupu,
  • 170 ml oleje (použila jsem slunečnicový),
  • 300 g jablek,
  • 200 g mrkve,
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek do pečiva,
  • 40 g rozinek,
  • 1 čajová lžička perníkového koření (nemusí být).

Postup:
  1. Vejce metličkou ušleháme společně s cukrem a kukuřičným sirupem. (Samozřejmě pro větší nadýchanost můžete oddělit bílka od žloutků a zvlášť si ušlehat bílky a cukr vyšlehat se žloutky, já mám šlehač na reklamaci, tak jsem tento postup vynechala, ale na výsledek to nemělo tolik vliv.)
  2. Do tekuté směsi přidáme olej a znova promícháme.
  3. Mrkve si očistíme a nastrouháme na jemno. Jablka omyjeme a nastrouháme na hrubo (i se slupkou).
  4. Mrkve a jablka přidáme do tekuté směsi, přidáme také rozinky a promícháme.
  5. Pak už přidáváme prášek do pečiva, perníkové koření a pak postupně mouku, tak aby bylo těsto středně husté až husté. Množství mouky je orientační. Pokud se vám bude zdát směs moc řídká, přidejte více polohrubé mouky.
  6. Vymažeme si bábovkovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do formy těsto. Nalijeme možná není ten správný výraz, protože těsto je trochu hutnější, tak to nejde tak úplně lehce, ale nenechejte se odradit, výsledek stojí za to. 
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů asi 45 minut. Pro jistotu špejlí vyzkoušíme. A pokud by nám bábovka shora hodně hnědla, přikryjeme alobalem.

Když jsem se tak zmínila o různých druzích mouk. Napadá mě. Chtěla jsem letos otevřít takovou rubriku potravin, které používám v kuchyni. Už delší dobu mám rozepsaný článek na téma mouky. Akorát jsem ho stále nedopsala, protože jaksi pořád nevím, jestli by to někoho zajímalo...

neděle 6. ledna 2013

Jablečná linecká buchta

Tento recept zveřejnila Táňa na svém blogu v době, kdy jsem vymýšlela, co bych si tak upekla na narozeniny. Nepotrpím si nějak na dorty a tato buchta mi přišla jako ideální na moji domácí oslavu. Měla jsem totiž dlouhodobě chuť na lineckou jablečnou buchtu. Naše mamka měla jeden výborný recept, který jsem měla vždycky moc ráda. Akorát vždy když buchtu pekla, tak si stěžovala, že se s těstem špatně pracuje a dost se trhá.

Tahle linecká buchta ale tento problém nemá, takže se stala ihned oblíbenou u mě doma i u naší mamky. A navíc je méně sladká a myslím, že i méně tučná. Ještě jednou tedy děkuji Táni za zveřejnění tohoto receptu. :-)


A nebyla bych to já, kdybych nezkoušela s receptem experimentovat. Napoprvé jsem buchtu dělala přesně podle receptu, ale v dalších pokusech už jsem experimentovala.

Původní recept

Suroviny:

Těsto
  • 600 g hladké mouky,
  • 150 g mletého cukru (moučkový),
  • 250 g másla,
  • 20 g kypřícího prášku (používám bezfosfátový),
  • 100 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • špetka soli.
Náplň:
  • 1500 g jablek,
  • 20 g skořicového cukru,
  • 1 citrón.
+ 1 vejce na potření buchty

Moje drobné obměny k ozdravění receptu:

  • část mouky můžeme nahradit špaldovou hladkou, zkoušela jsem třeba 200 g hladké špaldové a 400 g hladké pšeničné, ale nebála bych se dát špaldové i víc
  • mletého cukru lze dát i menší množství, bohatě postačí 120 g, konzistence těsta se tím nezmění
  • jablečnou náplň už není třeba doslazovat, stačí použít 1 polévkovou lžíci skořice
  • citron do této buchty nepoužívám

Postup:
  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Nezapomeneme si dopředu vytáhnout máslo, aby nám změklo. Já si dala těsto vychladit na půl hodiny do ledničky, ale není to nutné, jde to válet i hned.
  2. Mezitím si můžeme připravit jablka a to jednoduše tak, že je nastrouháme nahrubo. Pak přidáme  skořicový cukr a citron. 
  3. Těsto rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na pomoučené podložce a přeneseme na plech. Nevěděla jsem, zda je nutné plech vymazávat. Pro jistotu jsem plech lehce potřela máslem. Těsto propícháme vidličkou.
  4. Dáme na těsto jablečnou náplň.
  5. Druhou část těsta si taktéž rozválíme a přeneseme na jablečnou náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem a opět propícháme vidličkou.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na asi 180 stupňů po dobu 40 minut.



A abych nezapomněla. Vítám vás v novém roce! :-)

A ještě jedna věc. Musím říct, že i když jsem si původně blog zakládala jen tak z hecu a taky proto, že budu mít doma takovou elektronickou kuchařku, teď jsem moc ráda, když mi přibyde nový čtenář, když se mi objeví nový komentář k mým výtvorům a prostě z toho mám radost a o to víc mě to tady baví. Já vím, zní to jako nějaká děkovačka na předávání cen Týtý, ale toto virtuální sdílení receptů je zajímavostí této doby a určitě to má něco do sebe. A mám radost nejen z komentářů, které se mi objeví zde na blogu. Mám radost taky z výtvorů jiných blogů, které mě obohacují a které se pak objevují u nás doma na talíři. :-)