neděle 31. března 2013

Lasagne v rajčatové omáčce s kuřecím a sýrem

Lasagne v této podobě doma nazýváme typickým zimním jídlem. Nevím, proč to tak vlastně vzniklo. Asi z toho důvodu, že hodně zasytí, zahřejou a člověk po nich nemá dlouho hlad. A protože to vypadá, že zima snad letos ani nebude, tak tento recept může přijít vhod. Samozřejmě dnes na velikonoční neděli se asi moc nehodí že. :-)

Původní recept jsem kdysi dávno našla zde a od té doby ho dělám pořád stejně, ovšem s mými drobnými úpravami.
Dost často používám mleté hovězí maso, ale tentokrát jsem si koupila kuřecí prsa a doma pomlela a musím říct, že se tím recept hodně odlehčil. Takže možná u toho kuřecího zůstanu.



Ještě důležitá informace. Toto jídlo bych rozhodně nezařazovala mezi rychlovky. Spíš je potřeba si na něj vyčlenit víc času a počítat s tím, že zašpiníte asi víc nádobí. Proto když lasagne dělám, tak vždy v tomto větším množství, které nám vystačí i na druhý den. Když už nepořádek v kuchyni, tak ať z toho je aspoň víc jídla. :-) Lasagne jsou výborné i na druhý den, všechny chutě se krásně propojí a shrnuto a podtrženo, můžu jen doporučit.

Jak si jistě můžete všimnout v surovinách, sýr používám tradiční Eidam. To by mi Pohlreich dal že. :-) Ale mně se tam ten Eidam prostě hodí. Výraznou chuť tam tvoří rajská směs a sýr má být už jen jako doplněk. Klidně zkuste použít nějaký jiný oblíbený sýr.
A teď už samotný recept.

Suroviny:
  • 12 ks lasagne,
  • 1 velká cibule,
  • 500 g pomletého kuřecího masa (prsa),
  • 3 konzervy rajského protlaku (140 g jeden),
  • 1 lžička soli,
  • 1 lžička oregana,
  • 2 balení zakysané smetany (cca 400 ml),
  • 400 g Eidamu 45 % (nebo jiného oblíbeného sýra),
  • troška oleje.

Postup:
  1. Lasagne si uvaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Necháme vychladnout.
  2. Kuřecí maso si pomeleme v mlýnku. (Kdo si nechá pomlet v masně, tak tento krok samozřejmě vynechává :-)
  3. Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a na kapce oleje a rozehřáté pánvi ji podusíme. Přidáme maso a dále dusíme. Osolíme a přidáme oregano. Jakmile je maso ze vše stran osmahnuté, přidáme dva a půl protlaku. (Trochu protlaku si necháme na vymazání pekáče). Dusíme ještě asi pět minut.
  4. Pak si nachystáme sýrovou směs. Eidam si postrouháme na hrubo. Asi jednu třetinu odebereme. Do zbylých dvou třetin přidáme zakysanou smetanu.
  5. Do zapékací formy vytřeme trochu protlaku, který jsme si nechali stranou a začneme ukládat lasagne (3 kousky vedle sebe) a na ně masová směs a pak sýrová směs. Úplně poslední vrstvu tvoří lasagne a třetina sýra, kterou jsme si nechali bokem. Mně to vždycky výjde následovně: lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - samotný sýr.
  6. Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 200 stupňů na 35 minut.




Máte svá oblíbená zimní jídla? Nebo jídla, která vás spolehlivě zahřejí a pořádně zasytí?

Staročeská kmínová polévka s vejcem

Nedávno jsem si trochu procházela blog a dívala se, jaké recepty mi tu převažují a které naopak chybí a zjistila jsem, že ač jsou polévky snad nejčastější jídlo, které doma vařím, tak na blogu nemám skoro žádnou.
Takže jsem si dala za cíl tento nedostatek napravit a přicházím po dlouhé době s polévkou.
Jak už jsem předeslala. Polévky vařím velmi často, jsem ráda, že je doma po nich poptávka. A díky polévkám dostanu do mých chlapů spousty zeleniny, kterou třeba jinak moc nechtějí.




Tato polévka není sice typická zeleninová a vlastně by se mohla zdát taková obyčejná. Ale začínající kuchařky recept třeba ocení tak, jako jsem ho kdysi ocenila já.

Poprvé jsem si tuto polévku vařila v šestinedělí jakožto kojící matka.
Kmín je udáván jako výborné... no jak to jen říct antinadýmadlo? :-D. No prostě aby náš kojenec netrpěl větry, tak mu kmín může pomoct. A je pravda, že se kmín hojně vyskytuje i v čajích pro kojící mamky. Tak něco na tom asi bude. :-)
Ale samozřejmě kmínovou polévku mohou i nekojící lidé že. :-D

Inspiraci jsem našla zde.

Suroviny:
  • 1 lžíce másla,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce hladké mouky (nejlépe špaldové),
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • 1/2 kostky masového nebo zeleninového vývaru (v bio kvalitě bez glutamátu sodného),
  • sůl,
  • asi 1,5 l vody,
  • 1 vejce,
  • libeček, petrželka (neměla jsem bohužel ani jedno).

Postup:
  1. Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín a osmahneme.
  2. Vmícháme lžíci mouky a znovu osmahneme. 
  3. Zalijeme vodou, přidáme bujon a povaříme.
  4. Jakmile je cibule měkká, směs ručním šlehačem rozmixujeme (nebo nemusíme).
  5. Do horké polévky vmícháme rozšlehané vejce, dochutíme solí.
  6. A pak už můžeme dozdobit, přidáme pokrájenou petrželku a libeček. (Já bohužel neměla).



neděle 24. března 2013

Karamelový cheesecake s čokoládovou polevou

Zcela neplánovaně mě popadlo, že bych mohla udělat něco na způsob cheesecaku. Měla jsem doma tvaroh, ricottu a chtěla jsem si udělat pořádek v lednici. A tak nějak vznikl tento dezert. Původně jsem na něj neplánovala dát čokoládovou polevu, ale protože jsem byla nedočkavec nedočkavý, brzo jsem si s ním začala manipulovat a trochu jsem si ho potrhala. Poleva to ale zachránila. A hned jsem si vzpomněla na poučku, kterou jsem kdysi četla: "Pokud se vám nějakých způsobem pokazí povrch koláče, nebojte, ještě se to dá napravit polevou." A tak se stalo i u mě. :-)


A víte, co je nejlepší? Že to nakonec ta poleva o hodně chuťově vylepšila. Takže příště ji budu dávat asi i plánovitě.
Ještě teda abych nenaštvala nějaké cheesecakové fajnšmekry. V koláči jsem kromě ricotty použila i tvaroh a to v poměru 3:5, takže je tam vlastně více tvarohu. Váhala jsem tedy, jestli nemám koláč nazvat spíše jako tvarohový dort. Ale dost lidí i tvarohové dorty označuje jako cheesecake, takže snad mi to prominete. :-)


Suroviny:
Korpus:
  • 200 g sušenek bebe (použila jsem nějakou jinou značku sušenek, které jsem kdysi dostala, ale je to na způsob těch nejobyčenějších bebe),
  • 90 g másla,
Náplň:
  • 500 g vaničkového tvarohu (1 tučný, 1 polotučný),
  • 300 g ricotty,
  • 1 karamelové Salko,
  • 2 lžíce karamelového pudinku (měla jsem jen vanilkový),
  • 2 vejce,
Poleva:
  • 100 g oblíbené čokolády (dala jsem čokoládu na vaření),
  • 2 PL zakysané smetany.
+ troška másla na vymazání

Postup:
  1. Sušenky si pořádně rozdrtíme, buď pomocí mixéru nebo si je dáme do sáčku a rukama drtíme. Já použila kombinaci obou dvou způsobů.
  2. Máslo si rozpustíme a smícháme se sušenkovou směsí.
  3. Dno otevřené formy si vyložíme pečícím papírem a kraje formy vymažeme máslem.
  4. Sušenkovou směs namačkáme do dortové formy, dáme i trochu po krajích. Než si připravíme náplň, dáme formu do lednice.
  5. Na náplň si ručně smícháme tvarohy a ricottu a přidáme karamelové salko. Pak přidáváme vejce. Na konec do směsi přimícháme dvě lžíce pudinkového prášku a dobře promícháme.
  6. Náplň nalijeme do dortové formy na sušenkový základ a pečeme na 160 stupňů asi 50 minut. 
  7. Pečení koláče se končí ve chvíli, kdy poklepeme lžící na bok formy a uvidíme, že se těsto celé třese podobně jaké želé nebo rosol. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý. Nemusíte mít obavy o výslednou konzistenci, koláč ještě ztuhne při chlazení.
  8. Pak necháme hodinu až dvě chladnout v pootevřené troubě.
  9. Pak přesuneme na 12 hodin do lednice.
  10. Poté vyndáme z ledničky a pokud máte jako já dno formy z materiálu, na který by se neměl používat nůž, tak nastává nejtěžší úkol - přesun koláče na talíř. Chytneme opatrně pečící papír, který nám trochu vyčuhuje a rychlým pohybem provedeme přesun. Já jsem zapomněla použít ten pečící papír, se kterým je to snadnější a tady se mi právě stala nehoda.
  11. Pak si nachystáme polevu. Ta se připraví v mlékovaru (nebo ve vodní lázni), rozpustíme si čokoládu, pak přidáme dvě lžíce zakysané smetany a potřeme koláč.
  12. Dáme opět na nějakou dobu chladit. Jakmile je poleva ztuhlá, můžeme krájet.


Pokud pečete cheesecake prvně v životě nebo prostě jen nejste tolik zběhlý při pečení těchto koláčů, doporučuji si přečíst můj příspěvek Základní cheesecake, který si průběžně čtu i já, protože obsahuje pár rad, které mohou pomoct.


Tady jsou některé ty důležité.

Důležité info!!!
  • Pečeme ve vodní lázni, tzn. do trouby si dáme nějaký pekáček s vodou,
  • Prvních 25-30 minut pečení neotvíráme troubu,
  • Po upečení necháme aspoň hodinu vychladnout v pootevřené troubě,
  • Dáme tuhnout do ledničky alespoň na 12 hodin.

A ještě jsem zapomněla. Inspiraci na polevu jsem našla U Madly nejen v kuchyni. :-)

Celozrnný mazanec

Loňský rok jsem poprvé pekla mazanec a musím říct, že se mi moc nepovedl. Každopádně mě to ani trochu neodradilo a letos jsem se pustila do mazance podruhé. A výsledek byl nad očekávání výborný. Použila jsem jiný recept a asi už u něj zůstanu. Už i proto, že je nakombinován s celozrnnou moukou, tudíž zdravější verze. Recept jsem si našla na stránkách probio, což je firma prodávající bio výrobky, mezi moje oblíbené patří třeba špaldové mouky.

Mazanec je teda v původní verzi špaldový, já ale špaldovou mouku neměla, tak jsem použila tradiční pšeničnou. Ale klidně místo celozrnné pšeničné, použijte celozrnnou špaldovou a i tu hladkou lze nahradit hladkou špaldovou.
Taky jsou v původním receptu vlašské ořechy. Já je vynechala kvůli synovi, ale kdo máte rádi ořechy, tak jich určitě 50 g přidejte. Určitě to musí mazanec jenom vylepšit.

 

Mně se podařilo udělat dva bochánky, které nebyly stejně velké. Ten horní je větší (je na větším talíři), což na fotkách nejde úplně poznat.

Suroviny:
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky, 
  • 300 g bílé pšeničné mouky, 
  • 100 g přírodního třtinového cukru, 
  • 120 g másla, 
  • 3 žloutky + 1 bílek na potření, 
  • 40 g droždí, 
  • 300 ml mléka, 
  • 60 g rozinek, 
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu, 
  • muškátový oříšek, 
  • špetka soli,
  • trocha mandlí na ozdobu (nemusí být, nedávala jsem).
Postup:
  1. Mléko si ohřejeme na teplotu lidského těla (naše mamka vždycky říkala, že ta teplotu má být takové, že v mléce udržím prst, aniž by mě pálil :-)
  2. Z mléka odebereme tři lžíce. Do tří lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do zbylého mléka dáme rozpustit máslo.
  4. Navážíme si obě mouky. Asi 2/3 mouky si dáme do velké mísy a 1/3 mouky si necháme stranou.
  5. 2/3 mouky smícháme s cukrem, špetkou soli, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. 
  6. Pak nalijeme vzešlý kvásek, mléko s rozpuštěným tukem, rozšlehané žloutky a vypracujeme těsto, do kterého postupně přisypáváme zbylou 1/3 mouky. Třeba ji tam celou nepoužijeme. Mělo by vzniknout tuhé těsto, které se bude dobře odlupovat od krajů misky. Já volím vždycky tento způsob tvoření těsta, radši ho mít prvně řídké a postupně přidávat mouku, než mít těsto příliš tuhé a pak ho ředit mlékem. Naučila mě to tak moje maminka a je to tak podle mě lepší. 
  7. Do těsta ještě zapracujeme opláchnuté rozinky.
  8. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Kynutí může trvat půl hodiny až hodinu.
  9. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a plátky mandlí.
  10. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.


Vím, že na mazanec je ještě týden čas, ale potřebovala jsem si ho vyzkoušet, pač mám v plánu upéct jej pro tchána a tchýni, tak jsem nechtěla nic ponechat náhodě. :-)


Jediné, co mému mazanci trochu chybělo, tak to byla citronová kůra, kterou jsem doma zrovna neměla. Ale touha upéct mazanec byla větší. A jak mazanec, tak vánočka s citronovou kůrou je prostě výborná a výrazně se pak odlišuje od kupovaných. Tak ve čtvrtek, kdy budu péct mazanec znova už to musím napravit. Akorát sehnat bio citron je občas problém. Mívají je u nás v Penny, ale to velice nepravidelně. Neznáte nějaký obchodňák, ve kterém se dá bio citron sehnat spolehlivě??

Hezkou neděli přeji! :-)

středa 20. března 2013

Bleskově rychlá buchta ze tří druhů mouk

Přemýšlela jsem, jak jen nazvat tuto buchtu. V původním receptu zde byla označená jako jogurtová buchta, což mi teda přišlo trochu nepřesné. Ano, je v ní i jogurt, ale je tam taky žitná mouka, kukuřičná, špaldová, taky je hodně kakaová. A další přívlastek, který se k ní náramně hodil, bylo bleskově rychlá. Takže z toho vzniklo, to co vzniklo. :-)


Mám tento recept uložený mezi svými oblíbenými s poznámkou výborná a i když se na první pohled tváří tak nějak nenápadně, tak výsledek je opravdu vynikající. A nechci se opakovat, ale taky rychlý a to jak, co se týče přípravy, tak pečení.

Suroviny:
  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky,
  • 1 hrnek jemně mleté kukuřičné mouky,
  • 1 hrnek bílé hladké mouky (použila jsem hladkou špaldovou mouku)
  • 9 polévkových lžic oleje,
  • 300 g hustého bílého jogurtu,
  • 1 vejce,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva (nebo pro menší nadýchanost 2 lžičky)
  • špetka soli,
  • 3/4 hrnku hnědého třtinového cukru (nebo 1/2 hrnku rapadury),
  • 1 lžička skořice,
  • 2 - 3 lžíce kakaa,
  • 1 hrnek teplé vody.

Postup:
  1. Smícháme si vejce, cukr, olej, pak přidáme kakao, jogurt a vodu. 
  2. Do mokré směsi pak přidáváme mouky, prášek do pečiva, špetku soli a skořici.
  3. Ze všech surovin vytvoříme polořídké těsto, které vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo plech s pečícím papírem). 
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (já jsem pekla asi 25 minut).
Pokud použijete méně prášku do pečiva, tak bude buchta vypadat nějak takto. Trošku mi to připomínalo brownies. Buchta je spíše ten mokřejší typ, i když neobsahuje žádné ovoce.



Pokud jste příznivci raději nadýchanějších buchet, tak dejte určitě celý balíček prášku do pečiva.



Zapečená kukuřičná kaše slaná i sladká

Kukuřičná polenta je vynikající surovinou, která se dá využít na různé způsoby. Asi nejjednodušší je připravit ji jako kaši, za 3 minuty máte hotovou snídani, kterou si můžete ochutit ovocem, oříšky. Já poslední dobou na kaše moc nejsem, tak jsem zvolila trošku jinší zpracování.
Ve svých receptech používám polentu instantní v rámci ušetření času.

První recept je na slaný způsob.

ZAPEČENÁ KUKUŘIČNÁ KAŠE S KUŘECÍM A HRÁŠKEM

Kukuřičnou kaši můžete zapéct s jakoukoliv zeleninou. V klidu by se do ní hodil třeba špenát, brokolice. Já tentokrát zvolila cibuli a hrášek. Je to vlastně taková jiná varianta rizota, která je moc dobrá.


Suroviny:
  • 2 hrnky kukuřičné polenty instantní,
  • 2 menší kuřecí prsa,
  • 200 g sterilovaného hrášku,
  • 1 větší cibule,
  • 100 g tvrdého sýra (použila jsem tradičně Eidam),
  • gulášové koření,
  • zeleninový bujon bez glutamátu,
  • sůl,
  • trocha oleje,
  • máslo na vymazání pekáče a hrubá mouka na vysypání (nebo bezlepková instantní kaše).

Postup:
  1. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. (Kdo chce mít recept bezlepkový vysype nějakou bezlepkovou instantní kaší)
  2. Nakrájíme si cibuli a osmahneme ji na oleji.
  3. Kuřecí maso si nakrájíme na malé kousíčky, osolíme a přidáme gulášové koření.
  4. Maso přidáme k cibuli a restujeme.
  5. Tvrdý sýr si nastrouháme.
  6. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  7. Do hrnce nalijeme 3 a půl hrnku vody (mně to vyšlo skoro na 4 hrnky, ale příště bych dala trošku míň) a přidáme zeleninový bujon.
  8. Polentu přisypeme do hrnce s vodou, zamícháme, přivedeme k varu a vaříme 2-3 minuty. Jakmile kaše zhoustne, odstavíme a předěláme do mísy, ve které se nám bude s ostatními surovinami lépe míchat.
  9. A pak už ke kaši přidáme kuřecí maso s cibulí, hrášek, tvrdý sýr, vše pořádně promícháme, dle chuti dosolíme a dáme na pekáč.

Pokud budete kaši servírovat ihned po vytažení z trouby, tak vám nebude ještě držet tvar. Ale to na chuť nemá vůbec vliv. Pokud si ale potrpíte i na stoprocentní estetický vzhled, tak nechte kaši trochu vychladnout. :-)

KUKUŘIČNÝ KOLÁČ S JABLKY (BLESKOVĚ RYCHLÝ)

A druhý recept s polentou je tentokrát na sladko. A výhodou je, že se polenta nemusí vařit. Bude se pouze zapékat, takže se použije jako klasická mouka. Inspirovala jsem se v knize Zdravá výživa malých dětí od Illkové. Recept není úplně stejný. V původním bylo méně mléka. Já dala mléka tolik, aby se mi směs krásně spojila v jeden celek a myslím, že jsem udělala dobře.


Jistě si můžete všimnout, že v receptu je nápadně málo cukru. Kukuřičná polenta už má sama o sobě nasládlou chuť, tak jsem chtěla nechat koláči, jak bych to jen řekla, tak nějak přirozeně nasládlou chuť. :-)
Pokud se vám to nepozdává, klidně cukru přidejte nebo použijte nějaké tekuté sladidlo.

Co mě na tomto koláči zaujalo, že ačkoliv je bezlepkový, tak krásně drží tvar, nádherně se krájí. V puse se ale samozřejmě rozdrolí, jak v tom není ten lepek. Ale to už ničemu nevadí, jakmile je v puse, tak ať se drobí jak chce, no ne? :-D

Suroviny:
  • 300 g kukuřičné polenty instantní,
  • 240 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 100 g rozpuštěného másla,
  • ovoce na ozdobení (použila jsem 1 jablko, ale můžete cokoliv máte po ruce),
  • 30 g hnědého cukru,
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva,
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu (pokud chcete bezlepkový koláč, tak místo hrubé mouky opět polentu).

Postup:
  1. Máslo si rozpustíme.
  2. V míse smícháme polentu (neuvařenou), cukr, prášek do pečiva, přidáme rozšlehané vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
  3. Formu na koláč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přesuneme do formy a uhladíme (není to takové to typické tekuté těsto, ale dobře se s ním pracuje).
  4. Poklademe kousky jablka (ovoce).
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut.




čtvrtek 7. března 2013

Dobroty z listového těsta aneb různé varianty štrúdlu

Listové těsto - asi klasika, která nikoho nepřekvapí. Příznivci zdravé výživy mě asi moc nepochválí, ale my doma jíme od všeho něco. Myslím si, že všeho s mírou je takový kompromisní přístup. Takže sérii celozrnných buchet pravidelně prokládám i dezerty z listového těsta, protože listové těsto má velice rád můj muž a co bych pro toho chlapa neudělala že. :-D
Zajímavou variantou z listového těsta je celozrnné listové těsto. Bohužel v obchodech jsem ho ještě nesehnala, i když prý existuje, štěstí jsem neměla. Můžete si ovšem udělat domácí, recept např. zde. Já s ním zkušenosti ale zatím nemám, na domácí listové těsto jsem byla zatím vždycky moc líná. :-)

Rychlý pudinkový dezert z listového těsta

Tento dezert najdete na internetu určitě v různých podobách - základ náplně je puding a k tomu už můžou nebo nemusí být piškoty a pak taky nějaké to ovoce. Určitě budu ještě experimentovat a vyzkouším recept v jiných podobách. Pro dnešek přináším tuto variantu. A přesto malou úpravu bych v něm udělala. Kromě piškotů bych množství náplně zdvojnásobila - tzn. 1 litr mléka, 2 pudingy a 800 g jablek, klidně i celé kilo.


Suroviny:
  • 500 g listového těsta,
  • 1 balení dětských piškotů,
  • 500 ml mléka,
  • 1 sáček vanilkového pudingu,
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru,
  • 400 g jablek.
Postup:
  1. Polovinu listového těsta si vyválíme a přesuneme na plech pokrytý pečícím papírem.
  2. Těsto poklademe piškoty.
  3. Nastrouháme si jablka. Jablka není potřeba sladit. Piškoty celou náplň osladí naprosto dostatečně.
  4. Z 500 ml mléka uvaříme vanilkový puding dle návodu. Puding není třeba moc sladit, dala jsem jen 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, příště bych vynechala i tu jednu lžíci.
  5. Puding přilijeme na směs s jablky a piškoty.
  6. Rozválíme druhou polovinu těsta a položíme ho na náplň. Těsto propícháme vidličkou (já to neudělala a dost se mi nafukovalo).
  7. Pečeme na 180 stupňů asi 35-40 minut.



Jablečný štrúdl

Ať děláme, co děláme, ať experimentujeme, jak experimentujeme. Manžel a naše dítě by pořád chtěli tento klasický, ničím nevybočující štrúdl. Takže jestli má někdo velkou praxi v pečení jablečných štrúdlů, tak jsem to určitě já. :-D

Nutno říct, že můj neoblíbenější dezert to není, tak mi to stejně nedalo a vyzkoušela jsem tento Sváteční jablečný štrúdl.

Alternativa k jablečnému štrúdlu je Sváteční jablečný štrúdl

Ten teda není z listového těsta, jak je nazvaný můj příspěvek. Ale za zmínku určitě stojí, když už je řeč o těch štrúdlech. Je moc dobrý.



Tvarohový závin z listového těsta

Ani nevím čím to, ale tento závin patří k nesledovanějším příspěvkům na mém blogu. Asi to bude tím, že listové těsto je všeobecně oblíbené a o tvarohu se dá říct totéž. Buď jak buď je to ověřená klasika. Akorát u nás doma se k ní moc často nedostanu, pač když už dělám něco z listového těsta, tak tak musím dát přeci tak jablka že, jinak by to neprošlo. :-)


Štrúdl s jablky a tvarohem

A tady jsem zkombinovala některé předchozí recepty a vzniklo tady toto. :-)


Suroviny:
  • 4 x 275 g rozváleného listového těsta (kupuji v Penny nebo Lidlu),
  • 500 g tučného vaničkového tvarohu,
  • 1 bio vanilkový cukr,
  • 2 PL hnědého cukru,
  • 2 PL kukuřičného škrobu,
  • 3 vejce (dvě do náplně a jedno na potírání závinů),
  • větší hrst rozinek,
  • 900 g jablek.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme náplň smícháním tvarohu, vanilkového cukru, hnědého cukru, kukuřičného škrobu, dvou vajec, rozinek a jablek, která jsme si předtím zbavili jadřinců a nakrájeli na malé kousky.
  2. Pak už jen vezmeme listové těsto, potřeme ho čtvrtinou náplně a zarolujeme do závinu. Konce spojíme vejcem a závin potom vejcem celý potřeme. Takto postupujeme při dalších třech závinech.
  3. Štrúdly dáme na plech a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut.


Toť vše, na příště už chystám zase něco trošku zdravějšího. :-)