Původní recept jsem kdysi dávno našla zde a od té doby ho dělám pořád stejně, ovšem s mými drobnými úpravami.
Dost často používám mleté hovězí maso, ale tentokrát jsem si koupila kuřecí prsa a doma pomlela a musím říct, že se tím recept hodně odlehčil. Takže možná u toho kuřecího zůstanu.
Jak si jistě můžete všimnout v surovinách, sýr používám tradiční Eidam. To by mi Pohlreich dal že. :-) Ale mně se tam ten Eidam prostě hodí. Výraznou chuť tam tvoří rajská směs a sýr má být už jen jako doplněk. Klidně zkuste použít nějaký jiný oblíbený sýr.
A teď už samotný recept.
Suroviny:
- 12 ks lasagne,
- 1 velká cibule,
- 500 g pomletého kuřecího masa (prsa),
- 3 konzervy rajského protlaku (140 g jeden),
- 1 lžička soli,
- 1 lžička oregana,
- 2 balení zakysané smetany (cca 400 ml),
- 400 g Eidamu 45 % (nebo jiného oblíbeného sýra),
- troška oleje.
Postup:
- Lasagne si uvaříme 10 minut ve vroucí osolené vodě. Necháme vychladnout.
- Kuřecí maso si pomeleme v mlýnku. (Kdo si nechá pomlet v masně, tak tento krok samozřejmě vynechává :-)
- Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a na kapce oleje a rozehřáté pánvi ji podusíme. Přidáme maso a dále dusíme. Osolíme a přidáme oregano. Jakmile je maso ze vše stran osmahnuté, přidáme dva a půl protlaku. (Trochu protlaku si necháme na vymazání pekáče). Dusíme ještě asi pět minut.
- Pak si nachystáme sýrovou směs. Eidam si postrouháme na hrubo. Asi jednu třetinu odebereme. Do zbylých dvou třetin přidáme zakysanou smetanu.
- Do zapékací formy vytřeme trochu protlaku, který jsme si nechali stranou a začneme ukládat lasagne (3 kousky vedle sebe) a na ně masová směs a pak sýrová směs. Úplně poslední vrstvu tvoří lasagne a třetina sýra, kterou jsme si nechali bokem. Mně to vždycky výjde následovně: lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - masová směs - sýrová směs - lasagne - samotný sýr.
- Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 200 stupňů na 35 minut.
Máte svá oblíbená zimní jídla? Nebo jídla, která vás spolehlivě zahřejí a pořádně zasytí?