sobota 3. srpna 2013

Citronový cheesecake

Jakmile jsem tento koláč uviděla u Markétky na blogu, bylo mi jasné, že se do něj brzy pustím. Pustila jsem se do něj tehdy hned na druhý den, protože jsem na něj měla všechny suroviny. Markétka tehdy kombinovala ricottu a tvaroh. Já dala čistě ricottu, protože jsem ji doma zrovna měla, tudíž jsem si dovolila koláč nazvat jako cheesecake.

Musím říct, že náplň byla výborná a asi bych na ni nic neměnila. Trochu mě zklamal korpus. Bylo to dáno tím, že jsem měla opravdu hodně velké citrony, takže šťávy bylo hodně a taky kůry, takže jsem oproti původnímu receptu přidala víc mouky. Jenže co jsem nepřidala a co byla chyba, tak jsem měla přidat cukru aspoň na dvojnásobek. Citron je sám o sobě kyselý, kůra lehce hořká nebo jak popsat tu chuť a prostě sladké chuti výrazně chybělo. A celkově bylo toho korpusu jaksi moc, že se mi zdál na výšku zbytečně vysoký. No přístě bych to udělala asi tak, že bych použila jen jeden citron a když dva, tak hodně malinké, tak to je tak na vysvětlenou.


Ale musím říct, že problém se snězením u nás rozhodně nebyl. Dokonce když to jedl manžel, tak říkal, že se mu zdá velice dobrý právě ten korpus, takže ten na to měl úplně jiný názor. A já jsem to nakonec vyřešila po svém. Před každou porcí, kterou jsem si nandávala, tak jsem si nejprve ocukrovala cukrem moučka talíř, pak na něj položila koláč a korpus tedy řádně v cukru vymáchala. :-) Stejně jsem to porcovala i mému tatínkovi a ten chtěl ještě přidat. Takže možná to byly jen moje divné chutě a koláč byl vlastně ok, ale sladší být opravdu měl, to si myslím tak i tak. :-)

Suroviny:
Korpus
  • 200 celozrnné špaldové mouky,
  • 110 g špaldové hladké mouky,
  • 40 g třtinového cukru,
  • šťáva a kůra ze 2 bio citronů,
  • 80 g másla,
  • 2 žloutky.
Náplň
  • 500 g ricotty,
  • 2 bílky + 1 celé vejce,
  • kůra z 1 bio citronu,
  • 1 vrchovatá lžíce pudinkového vanilkového prášku,
  • 80 g třtinového cukru.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme korpus a to jednoduše tak, že smícháme všechny suroviny a uhněteme rukama těsto. Jen si teda nezapomeňte dát dopředu změknout máslo.
  2. Těsto rozválíme a natlačíme do formy, kterou si pro jistotu vymažeme máslem.
  3. Pak následuje příprava náplně a opět nic složitého. Smícháme všechny suroviny na náplň, ne šlehačem, jen ručně. Jde to velmi dobře. Náplň nalijeme na korpus.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 stupňů asi 40 minut. Čas je trochu orientační, protože si to úplně nepamatuji.
  5. Jedna důležitá věc, ke koláči jsem přistupovala jako ke klasickému cheesecaku, tudíž pokud nemáte zkušenost s cheesecaky, doporučuji přečíst můj příspěvek Základní cheesecake.



pátek 2. srpna 2013

Zapečený brokolicový kuskus s mozzarellou

Musím se přiznat, že tento i předchozí recept tahám z mého foto archivu, protože snad už dva měsíce jsem žádné jídlo nevyfotila. Bylo to dáno mojí podivnou chutí k jídlu, která provází asi spoustu těhotných. Ale chutě už se vracejí zpět a doufám, že zase brzy nafotím spoustu zajímavých jídel, o které se podělím.


Tento slaný nákyp je vcelku jednoduché jídlo, které se hodí k lehčímu obědu nebo večeři.

hrnek = 250 ml
Suroviny:
  • 1 hrnek kuskusu,
  • 350 g brokolice,
  • 1 středně velká mrkev,
  • 1 středně velká cibule,
  • 100-150 g mozzarella,
  • sůl,
  • rozmarýn,
  • olej.
Postup:
  1. Kuskus si uvaříme dle návodu. To je zpravidla tak, že na 1 díl kuskusu dáme 2 díly vody, takže logicky na 1 hrnek dáme 2 hrnky vody. Na některých kuskusech jsem ale viděla i jen 1,5 dílu vody. Kuskus dáme do vody, osolíme, promícháme, dáme vařit, jakmile začne voda vřít, vypneme a necháme 5 minut dojí. Já to dělám vždy tak, asi je víc způsobů.
  2. Brokolici si uvaříme do měkka ve vodě. Vychladlou brokolici pak nakrájíme na menší kousky.
  3. Mrkev si očistíme a postrouháme na hrubo. Cibuli si očistíme a pokrájíme na malé kousky. 
  4. A pak už jen vše smícháme dohromady. Do větší mísy dáme kuskus, brokolici, cibuli, mrkev, osolíme, přidáme rozmarýn a vše pořádně promícháme.
  5. Pekáč si vymažeme olejem a směs do něj vysypeme.
  6. Pečeme asi 30 minut na 200 stupňů.
  7. Na posledních 10 minut přidáme plátky mozzarelly.



čtvrtek 1. srpna 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka patřila vždycky k mým oblíbeným. V dětství to byla snad má nejoblíbenější. A myslím, že se hodí jíst ji v kterémkoliv ročním období, aspoň já to tak mám. Tuhle polévku jsem milovala, když ji dělala moje babička. Měla v ní vždycky takové černé tečky, které ji dělaly takovou dobrou. Až jsem později začala sama vařit, zjistila jsem, že ty tečky byly majoránka. :-)


Mám ji ráda, když je hodně fazolová. Ale množství fazolí jsem si bohužel nikdy nevážila. Vždy jich uvařím radši víc a co zbyde, využiji jinak. Do polévky dám fazolí tolik, abych je viděla plavat doslova všude a na každou lžičku mi vyšla aspoň jedna fazole. :-)

Suroviny:
  • fazole (nikdy nevážím to množství, cca 150 g v suchém stavu, když mi zbydou, dám je do salátu či pomazánky),
  • 1 středně velká mrkev,
  • 1 středně velká petržel,
  • 1 menší cibule,
  • 1 větší brambora,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 PL hladké špaldové mouky,
  • majoránka,
  • zeleninový bujon (bez glutamátu sodného),
  • sůl,
  • trocha másla nebo oleje.

Postup:
  1. Fazole si namočíme den dopředu. Na druhý den je uvaříme (vaříme asi hodinu, záleží na typu fazolí, vždy radši vyzkouším).
  2. Zeleninu si očistíme a pokrájíme na malé kousíčky (vyjma česneku).
  3. Na másle nebo oleji osmahneme zeleninu a pak nasypeme mouku, pořádně promícháme a pak přilijeme vodu. Vody je tak 1,5 až 1,75 litru.
  4. Přidáme fazole, prolisovaný česnek, majoránku, bujon a trochu soli. Vaříme asi 20 minut. Když mám čas, vařím i déle, ale na uvaření zeleniny většinou stačí i 15 minut.
  5. Pak už jen dochutíme solí a na talíři dozdobíme třeba pažitkou.