sobota 11. ledna 2014

Marcipánový dort ke druhým narozeninám

Já vím, je to už skutečně velmi dlouho, co jsem na blog vložila svůj poslední příspěvek. Cítím se trochu provinile vůči vám čtenářům, takže se za to omlouvám. Nabízí se tedy, abych řekla, že budu zase publikovat častěji, ale slíbit to bohužel nemůžu. Přesně za týden nastane ono datum, které mám v těhotenské průkazce napsané jako termín porodu. Popravdě přála jsem si, abych už tento víkend byla osvobozena od toho velkého těla a zároveň se těšila z malého nového tvorečka. Zatím ale nic, tak jsem si řekla, že se musím zaměřit na jiné věci a nesoustředit se tak na porod. Tak jsem se konečně přinutila k tomu, abych dokončila svůj příspěvek na téma narozeninového dortu, který jsem připravovala našemu malému, akorát to bylo už v létě.


K prvním narozeninám jsem připravovala malému tento dort, který byl nepečený a protože roční dítě ještě nemůže nebo spíš nemělo by jíst úplně cokoliv, tak jsem jej dělala hodně ovocný. U dortu k druhým narozeninám už jsem si chtěla vytvořit něco, co by bylo i vzhledově zajímavé a pro malého kluka atraktivní. A taky jsem toužila vyzkoušet práci s vlastním marcipánem. Myslím, že ač to byla moje prvotina, tak se vcelku zdařila. Pouze marcipánového krtka, kterého vidíte na dortu, jsem koupila v obchodě, na 3D marcipánový útvar jsem si ještě netroufla. :-)

Bohužel nemám fotky rozřezaného dortu, po rozřezání dortu byla pro mě situace už tak nepřehledná, že jsem fotku nezvládla. A jak vlastně dort chutnal? Mně i hostům chutnal náramně a syn si dal z celého dortu možná tak dva kousky na malou lžičku. Prostě neměl na mlsání náladu, raději zkoumal dárky a navíc v té době měl ještě trochu nedůvěru k neznámým věcem/jídlům. Takže asi tak. :-)

KORPUS
Suroviny:
  • 200 g polohrubé mouky (klidně může být špaldová, já dala část špaldové),
  • 200 g moučkového cukru (dala jsem poloviční množství),
  • 1/2 bezfosfátového prášku do pečiva,
  • 4 vejce,
  • 10 lžic vlažné vody,
  • 10 lžic oleje.

Postup:
  1. Z bílků si vyšleháme sníh
  2. Cukr se žloutky si také vyšleháme, přidáme vodu, olej, prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh z bílků.
  3. Těsto vlijeme do kulaté dortové formy (buď si ji vymažeme máslem a posypeme hrubou moukou nebo použijeme pečící papír, já dělám většinou kombinaci - na dno papír, boky formy vymazat) 
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů tak 45 minut (mně to trvalo trochu kratší dobu). 
  5. Poté, co dort vychladne, tak ho prořežeme. Já udělala prořez jen jeden. Záleží taky jak velikou máte formu. Ale nechtěla jsem riskovat potrhané těsto, protože s prořezem nemám tolik zkušeností. Jinak jsem prořezávala stylem, že jsem kolem dortu udělala nožem malý řez a pak jsem použila nit a šlo to opravdu moc hezky.

NÁPLŇ
Suroviny:
  • 1 litr mléka,
  • 40 g cukru (spíš by se hodilo napsat cukr dle chuti),
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku,
  • 2 kelímky netučného tvarohu (500 g),
  • + jahodová marmeláda.
Postup:
  1. Z jednoho litru mléka uvaříme pudink dle návodu.
  2. Mezitím si v míse smícháme tvaroh s cukrem.
  3. Jakmile je pudink hotový a trochu vychladlý, tak ho po troškách smícháme s tvarohovou směsí.
  4. A nastává fáze naplňování dortu, plát korpusu potřeme jahodovou marmeládou a poté pudinkovo-tvarohovou směsí (tou nemusíme šetřit). Pak přiložíme další plát korpusu a postup se opakuje. Jestli máte tři pláty, tak postup zopakujete ještě jednou. Na závěr lehce potřeme i horní vrstvu a boky dortu, aby na něm lépe držel marcipán.

FALEŠNÝ MARCIPÁN
Píšu raději falešný marcipán, protože správně by měl marcipán obsahovat mandle, ale já tento mandlový prostě tentokrát nechtěla.
Byla to moje vůbec první zkušenost s marcipánem a s potahováním dortu takovou hmotou, proto jsem se bála, aby to nebyl kámen úrazu, který by mi vše zkazil. Proto jsem si dala opravdu záležet, abych našla ten pravý recept, který by fungoval. A musím říct, že jsem ho našla. Nejen že se s těstem výborně pracovalo, dobře se uhnětlo, dalo se válet a ani se netrhalo a navíc bylo i dobré. Jasné, zastánce zdravé výživy to množství cukru nepotěší, ale jednou za rok se snad takový dort povoluje. :-)
Recept opíšu přesně, jak jsem jej našla zde, s tím že jen napíšu můj komentář, jak jsem to dělala já. :-)

Suroviny:
  • 200 g sušeného mléka,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 3 lžíce sirupu (nejlépe glukózový, prý není moc dostupný, nevím, nehledala jsem, pak nejraději pšeničný, případně pšenično-ječný, nebo rýžový – ty koupíte ve zdrávé výživě, pozor ne javorový a ostatní řídké) - já jsem použila tuším kukuřičný sirup a taky to fungovalo,
  • 2 lžičky oleje (nejlépe slunečnicový, aby byl bez vůně a chuti),
  • mandlová tresť (nedávala jsem, místo toho jsem dala stejné množství vody),
  • voda.

Postup:
  1. V míse odvážíme cukr a mléko, při vážení rovnou do mísy prosíváme. Nepoužívejte plastovou mísu – prášek pak rád elektrizuje a lítá všude. Vhodná je skleněná nebo nerezová. (Já použila právě tu plastovou a nic se nedělo. :-)
  2. Asi 3/4 směsi vysypte na hromádku na silikonový vál a doprostřed udělejte důlek. Do důlku odměřte olej a sirup. Sirup se táhne jako med, klidně ho ze lžíce prstem nahrubo setřete, poslední lžíci pak důkladně. Moje poznámka: Já to na vále nedělala, ale vše jsem míchala přímo v míse, tak nějak mám tento postup raději, protože mi suroviny aspoň nikam neutíkají.
  3. Vezměte velkou stříkačku (20 ml), odměřte cca 5 ml mandlové tresti a do zbytku stříkačky “dotáhněte” 15 ml vody. Toto přidejte k surovinám na vále a odměřte do stříkačky dalších 20 ml vody, ale stříkačku už nechejte bokem, vodu budeme doplňovat podle potřeby. Celkem je potřeba cca 35 ml tekutin, ale záleží na tom, jak se dařilo setřít sirup ze lžíce, nakolik máme vlhký cukr a mléko a podobně. Moje poznámka: Já tenhle proces se stříkačkou neabsolvovalo, to první množství vody jsem si navážila do hrnku na kuchyňské váze a další po malinkatých lžičkách přidávala.
  4. Umýt ruce a postupně ze surovin uhňácat plastelínu. Jak se vám zdá hmota hustá, přidejte trošku vody ze stříkačky, zředěná hmota se lépe propracuje, pak ji zase zahustíte zbylým sypkým práškem z válu nebo ze zbytku v míse. 
  5. Jakmile máte hmotu zpracovanou, umyjte olepené ruce a prohněťte hmotu ještě jednou. Teď už je jako plastelína a skoro nelepí. Je připravená k barvení, válení nebo modelování. Při válení podsypávejte kukuřičným škrobem (opravdu ne bramborovým!).
A pak už nastal onen okamžik pravdy - potáhnout dort marcipánem. A protože jsem nechtěla ponechat nic náhodě, našla jsem na netu toto video, které mi velmi pomohlo s tím, jak se takové potahování dortu marcipánem vlastně dělá. Postupovala jsem přesně dle něj. Celou hmotu jsem tedy rozválela do placky a až ty zbytky jsem si pak obarvila.

Co se týče barvení, tak jsem se zásadně chtěla vyhnout jakémukoliv chemickému barvivu. Nakonec jsem zvolila jen dvě barvy a to kakaovou a žlutou. Kakaová hmota vznikla přidáním kakaa - množství už nevím, dávala jsem to tak od oka. Žlutá hmota vznikla přidáním koření kurkuma a opět jsem postupovala tak, že jsem po trochách přidávala kurkumy, až se mi hmota zdála přiměřeně žlutá.
Výsledné barevné hmoty jsem pak rozválela a vykrajovátkem na perníky vykrojila potřebné tvary. Jednotlivé tvary jsem pak umístila na dort, s tím že jsem je přilepovala pudinkovou náplní, což nebylo zrovna ideální, protože náplň mi pak začala téct po dortu a já jsem to musela pořád nějak spravovat. Až později jsem se dočetla, že stačí přilepovat vodou.