čtvrtek 5. února 2015

Čokoládový dort ke třetím narozeninám

Už to asi vypadá, že jsem se úplně vypařila z povrchu zemského. No není tomu tak, na povrchu zemském naštěstí pořád jsem, jen jsem se jaksi vytratila z blogového světa. Čím to? V lednu před rokem se nám narodila úžasná holčička. To samo o sobě není odpověď. Spousta žen má druhé dítě a funguje stejně jako před tím. Já jsem se jaksi na rok úplně zastavila a na sto procent jsem zůstala jen a jen pro děti a nějak jsem vypustila vše ostatní. Je to dáno asi i tím, že dcerka je hodně maminkovská a hodně špatně spí, takže odpočinek vlastně žádný. Jsem v pozoru téměř 24 hodin denně. Ale proto jsem si děti pořizovala, když mě teď potřebují, tak tu jsem pro ně. A abych se teda přiznala. někdy si za své nevyspání mohu i sama, když mám jen malinko příležitost si odpočinout a mám zrovna vyžehleno a uklizeno (to se často nestává :-), tak mám nový koníček a to šití. Nikdy bych nevěřila, že mě šití dokáže tak pohltit. Bylo by to na založení dalšího blogu. :-)


Nic konec řečí a teď zveřejňuji po půl roce dort, který jsem pekla synovi v létě k narozeninám. Úspěch měl obrovský a syn na něj vzpomíná doteď. Těším se, až ho budu v létě péct znova. Pro velký úspěch udělám totiž úplně ten stejný.
Inspirací mi byl dort, který pekla Pavla a ta se inspirovala u Dity P. Pavli, dík za perfektní popis.


Suroviny:

Korpus:
  • 250 ml vody,
  • 125 g másla, na kostky + na vymazání formy,
  • 35 g kakaa, prosetého,
  • 300 g hladké mouky, proseté,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • špetka soli,
  • 1-2 lžičky instantní kávy,
  • 300 g krupicového cukru,
  • 2 vejce,
  • 125 ml kefíru,

Náplň 1 (udělala jsem asi z třetinové dávky):
250 ml smetany ke šlehání (dala jsem cca 85 ml),
500 g hořké čokolády (dala jsem cca 170 g),
140 g másla (dala jsem cca 47 g),

Náplň 2 (udělala jsem z poloviční dávky):
80 g másla, změklého (dala jsem 40 g),
200 g smetanového sýru (dala jsem mascarpone, příště zkusím lučinu) (dala jsem 100 g),
80 g moučkového cukru (dala jsem 40 g).

Postup:
  1. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a otevírací formu na dort vymažeme máslem a dno formy vyložíme pečícím papírem (mám velkou formu asi 26 cm, hodila by se spíš menší, aby se dort mohl aspoň dvakrát proříznout). 
  2. Do mlékovaru (kastrolku) dáme vodu, máslo a kakao a za stálého míchání zahříváme než se máslo rozpustí.
  3. Do mísy dáme mouku, sodu, sůl, kávu, cukr a přilijeme kakaovou směs. Vše důkladně prošleháme.
  4. Nakonec přidáme vejce, kefír a vše znovu promícháme.
  5. Těsto vlijeme do připravené dortové formy a pečeme zhruba 45 minut (zkusíme raději špejlí, zda je dort hotový).

Korpus necháme ve formě 10 minut chladnout, poté ho opatrně vyndáme a přesuneme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.

Náplň 1: Na čokoládový krém si ve vodní lázni (já v mlékovaru) zahříváme smetanu společně s čokoládou a máslem, až se vše rozpustí. Necháme chvíli vychladnout a poté vyšleháme metlou v hladký krém.

Náplň 2: Na bílou náplň všechny suroviny vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého a nadýchaného krému. Trvá to asi 10 minut.

Jakmile je dort úplně vychladlý, rozřízneme ho na poloviny, já dělám vždy s pomocí nitě. Spodní plát potřeme bílou náplní 2 a přiklopíme horním plátem. Horní plát potřeme čokoládovou náplní 1. Bílou náplň použijeme i po stranách a na dozdobení okolo dortu.




Milý čtenáři, mějte se hezky a pokud budete zkoušet tento dort, tak přeji dobrou chuť! :-)